En äldre man tittar på en död och sotig trädstam där stora sjok av bark saknas
Sören Larsson tittar närmare på en tallstam där hackspettar har festat ordentligt på insekter som lever under barken på döda och döende träd. Foto: Lena Näslund
Lördag 25 mars 2017

Olika skafferihyllor för olika spettar

"Det är elegant uppdelat i skogen - vem som ska äta vad"
7:42 min

Den stora skogsbranden i Västmanland slog upp skafferidörrarna på vid gavel. Det blev hackspettfest. Men alla kom inte samtidigt, var och en har sin tid och sin skafferihylla.

Den tretåiga hackspetten kom först, redan första våren efter branden. Året efter, 2016, var den mycket vanlig. Samma sak gäller den stora spillkråkan, den var också snabbt på plats.

Fast egentligen var det förstås insekterna som kom allra först - alla dessa arter av småkryp som lever på de döda och döende träd som branden lämnar efter sig, och som hackspettarna lever på.

Men efter att de första pionjärskalbaggarna har haft sin glanstid och klingat av har också den tretåiga hackspetten börjat minska. Istället är det nya insekter som etablerar sig, till exempel i de döende björkarna och i de svampar som börjat kalasa på träden (som fnöskticka, björkticka och brandskiktdyna). Dessa insekter tillhör den mindre hackspettens favoritmat.

-  Det är elegant uppdelat i skogen - vem som ska äta vad, säger Sören Larsson.

Mycket riktigt har Västmanlandsornitologerna nun märkt att den mindre hackspetten ökar i antal.

- Vi har redan sett den fler gånger i år än vi gjorde på hela förra säsongen, säger Erik Westman.

Och sådär kommer det att fortsätta; nya steg i skogens återhämtning kommer att öppna nya skafferihyllor. Ända tills den dag om kanske sextio år när det är dags för drömarten. Den sällsynta vitryggiga hackspetten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".