Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.
Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen. Foto: Veronika Lax

Hård kritik inom Skogsstyrelsen mot beslutet att pausa inventeringen av nyckelbiotoper

ST-facket: "Avsluta pausen snarast"
2:07 min

Naturvårdsorganisationerna reagerade skarpt på Skogsstyrelsens beslut att pausa inventeringar av värdefull natur i nordvästra Sverige.

Nu får beslutet ännu mer kritik - från den egna personalen inom Skogsstyrelsen.

Avsluta pausen i nyckelbiotopsinventeringen i nordvästra Sverige snarast möjligt. Det skriver ST-facket, som organiserar tjänstemän inom Skogsstyrelsen, i en intern skrivelse.

Det var för drygt två veckor sedan som Skogsstyrelsens generaldirektör, Herman Sundqvist, gick ut och berättade att Skogsstyrelsen omgående skulle sluta leta efter värdefull natur från nordvästra Värmland och norr ut längs med fjällkedjan.

Skogarna i nordvästra Sverige är de sista större sammanhängande naturskogarna som finns kvar i landet.

Därför var också kritiken stor bland naturvårdsorganisationerna när Skogsstyrelsen berättade detta.

Men nu reagerar man alltså även inom Skogsstyrelsen. Det är Fackförbundet ST som har satt ihop en skrivelse där man ser flera allvarliga nackdelar med Herman Sundqvists beslut.

Bland annat skriver man: "I värsta fall kan pausen och den osäkerhet den förmedlar resultera i ett ifrågasättande av vår roll som fristående myndighet."

Något som Skogsstyrelsens generaldirektör, Herman Sundqvist, inte håller med om. Han menar att man både tillgodoser naturvårdsintresset och skogsbrukets rätt att avverka genom den här pausen...

- Jag tror att det är viktigt att göra det som är rätt i förlängningen. När det finns en osäkerhet kring det här, så även om det blåser och kritiseras det här beslutet, så måste jag gå tillbaka till det här med likabehandling och rättvisa och sådant man kan stå för. Metodiken i nordvästra Sverige är behäftad med betydande problem, och då behöver vi utveckla något nytt och bättre.

Herman Sundqvist får också kritik från ST-facket att beslutet var dåligt förankrat inom myndigheten, något som Herman Sundqvist kan hålla med om.

- Beslutet borde ha hanterats på ett annat sätt, inte minst samverkansmässigt.

Så där är du lite självkritisk?

- Ja, det är jag.

Reporter: Joacim Lindwall

naturmorgon@sverigesradio.se

På förmiddagen i dag har också Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF meddelat att de avbryter sin samverkan med Skogsstyrelsen med anledningen av pausen av inventering av nyckelbiotoper. De kommer inte att medverka i samverkansgruppen kring nyckelbiotoper så länge frågetecken kvarstår kring pausen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".