En flygande fågel med näbben på vid gavel, sjungande.
1 av 3
Sånglärkan kan sjunga från marken, men oftast sjunger den såhär, i luften med ivrigt fladdrande vingar. Foto: Ken Billington/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons
Flygande fågel sedd underifrån
2 av 3
Den flygande trädlärkan känns igen på sin jämförelsevis korta stjärt. Foto: Hajotthu/CC-BY-SA-3.0/Wikimedia commons
En diskret brunspräcklig fågel på en gren
3 av 3
Trädpiplärkan är lika diskret brunspräcklig som en lärka, men slankare i formen. Foto: J.M.Garg/CC BY-SA 3.0/Wikimedia commons
Lördag 15 april 2017

Fågelsånglektion #4: Sånglärka, trädlärka och trädpiplärka

3:53 min

Sånglärkan låter lycklig, trädlärkan lulligt melankolisk och trädpiplärkan smattrar som ett leksakskrig. Och alla sjunger de medan de flyger.

Sångflykt är ett begrepp som används om fågelsång som framförs från luften, medan fågeln flyger på ett ofta lite lustigt och arttypiskt sätt. Både sången och flykten ingår så att säga i föreställningen.

Sånglärka, trädlärka och trädpiplärka är tre vårfåglar som mycket väl kan sjunga sittande, sånglärkan från marken eller en staketstolpe, trädlärkan och trädpiplärkan från ett träd. Men ofta och gärna sångflyger de, vilket gör dem relativt lätta att skilja från andra fåglar. Särskilt om man också lär sig känna igen deras sång.


Fågelsångpedagog: Mats Ottosson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista