De två orkidéerna Orchis pauciflora (gullvivenyckel) och den (ofta) fyrprickiga Orchis quadripunctata (Anatoliens nycklar) växer sida vid sida.
1 av 12
De två orkidéerna Orchis pauciflora (gullvivenyckel) och den (ofta) fyrprickiga Orchis quadripunctata (Anatoliens nycklar) växer sida vid sida. Foto: Hjalmar Dahm
Den lilla endemiska anemonen, Anemone heldreichii, har olika antal kronblad.
2 av 12
Den lilla endemiska anemonen, Anemone heldreichii, har olika antal kronblad. Foto: Hjalmar Dahm
Här blommar den lilla iris som Lisa för stunden glömt namnet på, kanske inte så konstigt när den heter Iris unguicularis ssp. cretensis.
3 av 12
Här blommar den lilla iris som Lisa för stunden glömt namnet på, kanske inte så konstigt när den heter Iris unguicularis ssp. cretensis. Foto: Hjalmar Dahm
Det är ett hårt betat landskap uppe i Diktibergen och här har också tallskogen nyligen brunnit. Thomas Arnström, Lisa Kjellsson och Thomas Hansson skådar ut över ett till synes kargt landskap.
4 av 12
Det är ett hårt betat landskap uppe i Diktibergen och här har också tallskogen nyligen brunnit. Thomas Arnström, Lisa Kjellsson och Thomas Hansson skådar ut över ett till synes kargt landskap. Foto: Hjalmar Dahm
Lisa Kjellsson och Thomas Hansson tittar nämare på två av orkidéerna, den rosa apnyckeln Orchis simia och det lilla gula flugblomstret Orchis phryganae.
5 av 12
Lisa Kjellsson och Thomas Hansson tittar nämare på två av orkidéerna, den rosa apnyckeln Orchis simia och det lilla gula flugblomstret Orchis phryganae. Foto: Hjalmar Dahm
Här är "boxarhandsken", Ophrys omegaifera ssp. fleischmanni.
6 av 12
Här är "boxarhandsken", Ophrys omegaifera ssp. fleischmanni. Foto: Hjalmar Dahm
På spökyxne, Aceras anthropophorum, ser blomman ut som en människa med hjälm (Hjalmar...). Utmärkande är också att det är den enda orkidén som saknar sporre.
7 av 12
På spökyxne, Aceras anthropophorum, ser blomman ut som en människa med hjälm (Hjalmar...). Utmärkande är också att det är den enda orkidén som saknar sporre. Foto: Hjalmar Dahm
Det gula flugblomstret Ophrys phyganae.
8 av 12
Det gula flugblomstret Ophrys phyganae. Foto: Hjalmar Dahm
Uppe i tallarna sitter flera mistlar, Viscum album ssp. creticum. Misteln är en halvparasit som kan leva på flera olika trädslag.
9 av 12
Uppe i tallarna sitter flera mistlar, Viscum album ssp. creticum. Misteln är en halvparasit som kan leva på flera olika trädslag. Foto: Hjalmar Dahm
Här växer spridda exemplar av den lilla endemiska kretatulpanen, Tulipa cretica.
10 av 12
Här växer spridda exemplar av den lilla endemiska kretatulpanen, Tulipa cretica. Foto: Hjalmar Dahm
En fantastisk vy från Thripti västerut mot nästa bergskedja, Dikti.
11 av 12
En fantastisk vy från Thripti västerut mot nästa bergskedja, Dikti. Foto: Hjalmar Dahm
På väg upp till byn (och berget med samma namn) Thrypti hittar Thomas Arnström, Lisa Kjellsson och Thomas Hansson en rik flora under tallarna, Pinus brutia.
12 av 12
På väg upp till byn (och berget med samma namn) Thrypti hittar Thomas Arnström, Lisa Kjellsson och Thomas Hansson en rik flora under tallarna, Pinus brutia. Foto: Hjalmar Dahm
Lördag 13 maj 2017

I april blommar orkidéerna på Kreta

Bergsmassivet Dikti på Kreta: Många växter som bara finns här
6:46 min

Kreta är ett vanligt semestermål för många svenskar. Solen och värmen lockar förstås. Men om man åker redan i april kan man få möta något fantastiskt – då blommar mängder av olika vildtulpaner och orkidéer.

Och många finns bara just här.

I april blommar orkidéer och andra spännande växter på den grekiska ön Kreta i Medelhavet. Vår reporter Hjalmar Dahm besökte två bergsmassiv på östra Kreta, Dikti och Thrypti, tillsammans med amatörbotanisterna Thomas Arnströn, Lisa Kjellsson och Thomas Hansson.

I Diktimassivet finns toppar å 2500 meter där snön ligger kvar långt in på försommaren. Här möts de av ett hårt betat landskap där elden härjade så sent som 2016. Trots det växer här flera arter orkidéer och den kretensiska vita anemonen. Hör inslaget i ljudfilen ovan.

Sedan tar vi oss till det östligaste bergsmassivet, Thrypti. Under klättringen uppför får de plötsligt syn på flera orkidéer på en stenig och blåsig sluttning. På 800 meters höjd, under tallarna, Pinus brutia, växer nämligen ett tiotal orkidéarter tillsammans med dödsliljor och kretensiska miniatyrtulpaner. Lite annorlunda än tallskogen i Sverige. Det inslaget hittar du här nedan.

naturmorgon@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".