En övervägande brun småfågel som sitter på en kvist
1 av 4
Törnsångaren har en ilsken ton i sina korta, skramliga sångstrofer. Foto: Andreas Trepte/CC BY-SA 2.5/Wikimedia Commons
En spenslig småfågel som är övervägande grå på ovansidan och ljus på undersidan
2 av 4
Ärtsångaren sitter ofta dold inne i buskagen och sjunger sin skallrande strof. Foto: Loz/CC-BY-SA-3.0/Wikimedia commons
Gul och brunspräcklig fågel som sitter på en järnbalk och sjunger
3 av 4
Gulsparven är inte lika noga med matematiken som ett-två-tre-fyr-fem-sex-sju-ramsorna antyder. Foto: Andreas Trepte/CC BY-SA 2.5/Wikimedia Commons
Lördag 20 maj 2017

Fågelsånglektion #9: Törnsångare, ärtsångare, gulsparv och hämpling

5:09 min

I den nionde fågelsånglektionen tas både svordomar och Stjärnornas krig-roboten r2-d2 till hjälp för att reda ut hur fyra fåglar som trivs i öppna buskmarker låter.

Törnsångaren låter förtörnad, nästan förbannad. Den lite skramliga ramsan låter som korta haranger av svordomar på fågelspråk.

Den nära släktingen ärtsångare har en sång som av tradition brukar jämföras med ljudet av en ensam ärta som skallrar omkring i en burk. Liknelsen är kanske inte klockren, men den är lätt att komma ihåg: ärta i burk ... ärtsångare.

Kanske kan ärtsångaren blandas ihop med gulsparven som också har en sångstrof som består av snabbt upprepande monotona toner. Den räknar till sju brukar man säga, ett-två-tre-fyr-fem-sex-å-sjuuuu. Men bli inte förvånad om den räknar till både elva, tolv och tretton.

Och så slutligen hämplingen som är en fink vars sång påminner om flera andra finkar som grönsiska och steglits (se fågelsånglektion #6). Men den har ett karaktäristiskt sätt att ofta hacka upp sin sång i korta strofer, det låter som om den kommer av sig och börjar om gång på gång. Och så har den ett tonfall som ibland påminner väldigt mycket om Stjärnornas krig-roboten r2-d2, det tycker i alla fall Naturmorgons fågelsångpedagog Mats Ottosson.

Lyssna och döm själva!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista