Lördag 5 augusti 2017

Avverkningarna i Bialowiezaskogen fortsätter

Läget blir allt mer spänt i Bialowiezaskogen på gränsen mellan Polen och Vitryssland. Nu har EU-domstolen gett order till Polen att stoppa avverkningarna, men avverkningarna fortsätter.

Bialowiezaskogen är den sista spillran av den skog som en gång täckte Europa. Skogen är unik både på grund av sin storlek och att den varit orörd så länge. Den är livsviktig för många arter – som hackspettar, insekter, visenter och svampar.

Vi har berättat om Bialowiezaskogen tidigare här i Naturmorgon, och avverkningsplanerna som Polens regering beslutade om 2016. Under drygt ett år har avverkningar pågått trots att skogen är skyddad enligt Natura 2000, att den är världsarv och att det strider mot Polens egna skötselregler från 2012.

EU-kommissionen har uppmanat Polen att sluta med avverkningarna som inleddes 2016, men Polen har hävdat att dom varit nödvändiga. Nu har det gått hela vägen till EU-domstolen som skriver att Polen omedelbart ska upphöra med avverkningarna. Polska miljöministeriet svarar i ett pressmeddelande att dom tänker fortsätta avverkningarna eftersom dom bara avverkar det som är nödvändigt för besökarnas säkerhet och tillåtet enligt reglerna.

Böter hotar Polen i miljonbelopp för varje dag som de inte lyder domstolens avverkningsstopp.

Uppgifter till Naturmorgon berättar om fortsatta avverkningar av gamla värdefulla trädbestånd även efter EU-domstolens beslut och protesterande människor som kedjar fast sig vid avverkningsmaskiner. Forskare varnar att avverkningarnas omfattning kan göra att skogen förlorar stora naturvärden på lång sikt, kanske för alltid.

Lyssna på reportagen om skogen och konflikten från Naturmorgon förra sommaren.

Reporter: Lisa Henkow

naturmorgon@sverigesradio.se