Podden Livet enligt Naturmorgon

Fjärilspodden #5: Riddarfjärilarna är störst i Sverige

5:37 min

Riddarfjärilarna är våra största fjärilar. Dags att möta de mäktiga tre: makaonfjäril, apollofjäril och mnemosynefjäril.

När den gula makaonfjärilen med svarta teckningar, pudrade stänk av blå fjäll och två röda fläckar fladdrar förbi kan man tro att det är en liten fågel som kommer flygande.

- Det är verkligen en av våra mäktigaste fjärilar som man kan stöta på i den svenska naturen, säger fjärilsälskaren, biologen och konstnären Emma Tinnert.

Familjen riddarfjärilar är den minsta i Sverige, med bara tre arter. Men det är också den största sett till storleken på fjärilarna. Alla har ett vingspann på mellan sex och nio centimeter.

Den varmt gula makaonfjärilen finns i stora delar av landet. Den flyger från slutet av maj till slutet av juni. Oftast ser man dem bara en och en. Men ibland samlas de och då använder de sig av backkröning.

- För att de ska ha chans att träffas så söker de sig till något i landskapet som sticker ut lite, en höjd eller ett större träd. Där kan man ha turen att få se fler större fjärilar på en gång, säger Emma Tinnert.

Makaonfjärilen flyger över långa sträckor. Men släktingen Mnemosynefjärilen, en stor vit fjäril med svarta vingribbor, är mycket mer lokaltrogen. Den finns i ängsblandskogar och rör sig bara några hundra meter. Den är rödlistad och är en av mest hotade fjärilarna i Sverige i dag.

- Den påminner om hagtornsfjärilen med sina vita vingar men har två tydliga svarta fläckar på sina framvingar, säger Emma Tinnert.

Den tredje fjärilen i familjen är den stora, vita apollofjärilen. Med fyra klart röda fläckar på vingarna, för att skrämma bort fiender.

Den är också rödlistad. Den trivs i öppna och steniga miljöer.

Och det är Emma Tinnerst favoritfjäril.

- Den är döpt efter solens gud, och den är lite spännande för när det kommer en fiende som är ute efter den, så faller den död ner, den låtsas att den är död. Eller så visar den de här röda ögonen, och det kan skrämma vem som helst. Den kan också få fram ett gnisslande ljud genom att gnida bakbenen mot vingarna.