Igenväxningen går fort när korna försvinner. Bildparet är hämtat ur boken Åter till mulens marker. B
1 av 2
Igenväxningen går fort när korna försvinner. Bildparet är taget i byn Skår och är hämtat ur boken Åter till mulens marker. Foto: Tore Hagman
Det går att vända tillbaka! När betesdjur försvann planterades hagen med gran. Fem år efter att granarna höggs bort ser det ut så här. Bildparet är hämtat ur boken Åter till mulens marker.
2 av 2
Det går att vända tillbaka! När betesdjur försvann planterades hagen med gran. Fem år efter att granarna höggs bort ser det ut så här. Bildparet är hämtat ur boken Åter till mulens marker. Platsen är Lund i Tombergs socken. Foto: Tore Hagman
Lördag 5 augusti 2017

Naturbetesmarker som försvinner - och kommer tillbaka

Igenväxningen av betesmarker är en smygande förändring
11 min

Vad händer med naturbetesmarkerna? Åke Carlsson och Tore Hagman bestämde sig för att dokumentera det i projektet Mulens marker. De har återvänt till platser för att ta samma bild igen, 25 år senare.

Naturbetesräddaren och författaren Åke Carlsson och fotografen Tore Hagman åkte runt och tog bilder på en rad naturbetesmarker i Västergötland på 1980-talet och samlade dem i boken Mulens marker. Nu på 2010-talet återvände de och tog bilder på samma ställen. De finns i boken Åter till mulens marker.

Tillsammans med Naturmorgons Lena Näslund åker de till tre av platserna.

På den första platsen betas det fortfarande och det är en artrik miljö.

Den andra, i byn Skår i Gökhems socken, är igenvuxen som det är på så många ställen. Det är det som syns på första bilden i bildspelet ovan.

Den biologiska mångfalden minskar och lavarna på stenmurarna trängs undan av mossor.

Men det kan också gå åt andra hållet, som i Lund i Tumbergs socken (andra bilden i bildspelet). Där har en tät granplantering blivit en naturbetesmark igen. Och det har gått på bara fem-sex-sju år.

- Det var inte mycket till liv här då, berättar Åke Carlsson.

Nu betar får och shetlandsponnyer här. Och i gräset växer bland annat backnejlika.

Men överlag går det åt andra hållet.

- Det är en långsam, smygande förändring som är svår att iaktta.

Reporter är Lena Näslund.

naturmorgon@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".