Stormsvalan är en pelagisk fågel - dvs den lever nästan hela livet ute på de stora haven. I Sverige är de sällsynta men Kåre Ström vill ta reda på om de häckar här.
1 av 5
Stormsvalan är en pelagisk fågel - dvs den lever nästan hela livet ute på de stora haven. I Sverige är de sällsynta men Kåre Ström vill ta reda på om de häckar här. Foto: Thomas Liebig
Kåre Ström och sonen Alexander sätter upp fångstnäten. I natt hoppas de fånga och ringmärka stormsvalor.
2 av 5
Kåre Ström och sonen Alexander sätter upp fångstnäten. I natt hoppas de fånga och ringmärka stormsvalor. Foto: Susanne Nobel/SR
Som alla olika stormfåglar dricker stormsvalan havsvatten. Saltet tas om hand av en körtel i huvudet och rinner sen ut genom öppningen i näbben. Nästan som en tår.
3 av 5
Som alla olika stormfåglar dricker stormsvalan havsvatten. Saltet tas om hand av en körtel i huvudet och rinner sen ut genom öppningen i näbben. Nästan som en tår. Foto: Thomas Liebig
Susanne Nobel från SR Väst och Kåre Ström med en stormsvala i handen.
4 av 5
Susanne Nobel från SR Väst och Kåre Ström med en stormsvala i handen. Foto: Thomas Liebig
Det har ringmärkts nästan 80 stormsvalor i Sverige genom åren. De flesta har fångats på Måseskär i Bohuslän.
5 av 5
Det har ringmärkts nästan 80 stormsvalor i Sverige genom åren. De flesta har fångats på Måseskär i Bohuslän. Foto: Thomas Liebig
Lördagen 12 augusti 2017

"Döda sjömäns själar" - mytiska stormsvalor

Stormsvalor vid Måseskär
7:06 min

De dyker upp om natten, före eller efter storm, och lever sitt liv ute på de stora haven. Inte konstigt att det bildats myter om stormsvalorna. Skådaren Kåre Ström har studerat dem i 30 år.

Reporter Susanne Nobel.

I Sverige är de sällsynta. Men så klart, de är ju också lite svåra att skåda nattaktiva som de är. De är pelagiska, dvs de lever för det mesta långt ute till havs. I vår närhet häckar de på Shetlandsöarna och i Norge.

Ornitologen Kåre Ström som var med och bildade Projekt Stormsvalan 1988 har försökt ta reda på om de kanske häckar också på vår västkust?

Susanne Nobel var med ett dygn när Kåre och hans son Alexander försökte ringmärka stormsvalor på Måseskär utanför Orust.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".