Amiral
1 av 8
Amiralen flyttar från södra Europa för att ta sig till Sverige. Flytten sker i flera generation och sliter på fjärilens vingar. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Fjärilen påfågelöga i grönska
2 av 8
Arten påfågelöga har två strategier för att undvika predatorer. Dels blir den närmast osynlig när den fäller ihop sina vingar och dels har den stora ögonfläckar på vingarna som ska vara avskräckande. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Silverstreckad pärlemorfjäril
3 av 8
Den silverstreckade pärlemorfjärilen är den största pärlemorfjärilen i Norden. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Nässelfjäril
4 av 8
Nässelfjärilen övervintrar ofta i uthus och lador. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Silverstreckad pärlemorfjäril
5 av 8
Larven från den silverstreckade pärlemorfjärilen lever på violer. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Ängspärlemorfjäril
6 av 8
Undersidan av en ängspärlemorfjäril visar de pärlskimrande vita fläckarna på vingarnas undersida. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Tistelfjäril
7 av 8
Tistelfjärilen är en av världens mest framgångsrika fjärilsarter. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Emma Tinnert
8 av 8
Emma Tinnert är biolog, konstnär och illustratör. Dessutom älskar hon fjärilar. I sommar lär hon oss mer om de olika fjärilsfamiljerna som finns i Sverige. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Podden Livet enligt Naturmorgon

Fjärilspodden #6: Praktfjärilarna bjuder på mångfald och mångformighet

"När hösten kommer flyttar amiralen söderut"
7:03 min

Praktfjärilarna innehåller några av våra mest välbekanta och folkkära dagfjärilar. Här finns allt från migrerande fjärilar till arter som lever sina liv i trädens krontak. Lär känna tre av de sex underfamiljerna bland praktfjärilarna.

Familjen praktfjärilar är den största familjen med dagfjärilar i Sverige. Totalt finns det 60 arter i landet. De har tillbakabildade framben och håriga ögon. För att det ska bli lättare att lära känna dem är det bättre att lära sig de sex underfamiljerna. I den här delen av fjärilspodden lär vi oss tre av dem: pärlemorfjärilarna, kronseglarna och vinterpraktfjärilarna.

– De heter vinterpraktfjärilar för att flera av arterna övervintrar som vuxna fjärilar. Arter som påfågelöga, nässelfjäril och sorgmanteln finns alla inom vinterpraktfjärilarna, säger konstnären, biologen och fjärilsälskaren Emma Tinnert.

Men det är inte alla vinterpraktfjärilar som övervintrar som vuxna. I den här underfamiljen finns också två arter som flyttar till Sverige varje år. Amiralen är en av arterna som tar sig hit. Den flyttar till Sverige hela vägen från södra Europa. Men det finns en art som flyttar ännu längre.

– Tistelfjärilen är ännu värre. Den är en årlig migrant från Nordafrika och Mellanöstern. Det är en väldigt framgångsrik art som finns över hela jorden faktiskt. Båda de här arterna kan få till fortplantning hos oss. Man har också sett att de flyger söderut på hösten om det blir för kallt, säger Emma Tinnert.

Även underfamiljen med kronseglare lever sina liv lite närmare molnen.  De lever en stor del av sina liv uppe bland trädtopparna. I Sverige finns det två arter som båda är sällsynta; tryfjäril och aspfjäril. Men den här gången ser vi ingen aspfjäril. Istället får vi syn på en pärlemorfjäril. 

– Precis som det låter är det fjärilar med pärlemorskiftande fläckar eller streck. Generellt är att de är orangea på ovansidan med svarta eller väldigt mörka fläckar, säger Emma Tinnert.

Bland de större pärlemorfjärilarna är det ängspärlemorfjärilen och skogspärlemorfjärilen som är de vanligaste. Men allra störst av pärlemorfjärilarna är den silverstreckade pärlemorfjärilen. När den flyger fram med sina varmt orangea vingar kan den nästan se ut som ett höstlöv som svävar i vinden.

– Den silverstreckade pärlemorfjärilen lägger äggen innanför barken på en ek och tall till exempel. Där kläcks äggen och larven äter upp sitt äggskal. Sedan kryper larven ner från trädstammen och tar sig till en violplanta, säger Emma Tinnert.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".