Pärlgräsfjäril
1 av 10
Pärlgräsfjärilen studsar fram när den flyger. Undersidan av vingarna visar upp ögonfläckarna. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Luktgräsfjäril
2 av 10
På ängar med mer högväxta arter trivs ofta luktgräsfjärilen. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Skogsnätfjäril
3 av 10
Skogsnätfjärilen är den enda av nätfjärilarna som fortfarande är relativt vanlig i landet. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Skogsnätfjäril
4 av 10
Precis som alla praktfjärilar har skogsnätfjärilen små små hår på sina ögon. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Luktgräsfjäril
5 av 10
Luktgräsfjärilen är den vanligaste fjärilen i Sverige. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Asknätfjäril
6 av 10
Asknätfjärilen är en av de arter som minskar snabbast i Europa. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Sälgskimmerfjäril
7 av 10
Sälgskimmerfjärilen har majestätiska blåvioletta vingar. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Sotnätfjäril
8 av 10
Den mörkaste nätfjärilen i Norden. Den titeln innehar sotnätfjärilen. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Ängsnätfjäril
9 av 10
Även undersidan av vingarna har ett nätmönster hos nätfjärilarna. På ängsnätfjärilen syns distinkta svarta tvärband på undersidan av vingarna. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Emma Tinnert
10 av 10
Emma Tinnert är biolog, konstnär och illustratör. Dessutom älskar hon fjärilar. I sommar lär hon oss mer om de olika fjärilsfamiljerna som finns i Sverige. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Podden Livet enligt Naturmorgon

Fjärilspodden #7: Ögonfläckarna är nyckeln till gräsfjärilarna

"Pärlgräsfjärilen studsar fram när den flyger"
6:27 min

Anonyma men allmänna. De brungula gräsfjärilarna är tillsammans med skimmerfjärilarna och nätfjärilarna de tre sista underfamiljerna som vi lär känna i fjärilspodden.

– Här kommer det en liten pärlgräsfjäril som kommer nästan struttande fram! Det är också något man märker efter ett tag när man tittar mycket på fjärilar. De har olika personligheter när de flyger. Pärlgräsfjärilen studsar nästan, säger biologen och konstnären Emma Tinnert.

Pärlgräsfjärilen är en av de lite mindre gräsfjärilarna som finns i landet. Totalt finns det 21 arter i underfamiljen med gräsfjärilar som alla är mer eller mindre brungula. Faktum är att Sveriges vanligaste fjärilsart finns i just den här underfamiljen.

– Luktgräsfjärilen är Sveriges vanligaste fjäril men trots det är det nog många som missar den. Men spanar man ut över en äng i juli eller augusti så kan man säkert få syn på den, säger Emma Tinnert.

Men det finns en sak till som för samman gräsfjärilarna förutom de bruna färgerna. På fjärilarna finns det dessutom svarta fläckar.

– Man kallar det för ögonfläckar. Alla gräsfjärilarna har någonstans på sina fläckar ögonfläckar. De kan vara stora eller små men de finns där, säger Emma Tinnert.

Ögonfläckarna är viktiga att lägga märke till när man artbestämmer gräsfjärilarna. De är fjärilsarter som fortfarande är relativt allmänna i landet. Betydligt ovanligare är de nästa två underfamiljerna bland praktfjärilarna; skimmerfjärilarna och nätfjärilarna.

Det finns bara två arter av skimmerfjärilar som kan ses i Sverige. Båda är väldigt sällsynta men sälgskimmerfjärilen med stora blåvioletta vingar är den man ändå har störst möjlighet att få syn på.

Även majoriteten av de sju olika arter av nätfjärilar som finns i landet är sällsynta arter. Nätfjärilarna är orangea fjärilar som alla har svart nätmönster över sina vingar. Skogsnätfjärilen är den enda nätfjärilen som fortfarande är ganska vanlig i landet. Resten av landets nätfjärilar är rödlistade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".