En kvinna och en man håller i en liten mus med lång svans, buskmusen.
1 av 5
Julie Dahl Möller och Jeroen van der Kooij har forskat om buskmus i flera år. Buskmusen är liten, med en svart rand längs ryggen fram till nosen och en väldigt lång svans. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Julie Dahl Möller, Jenny Berntson Djurvall och Jeroen van der Kooij, och en åkersork.
2 av 5
Julie Dahl Möller, Jenny Berntson Djurvall och Jeroen van der Kooij, och en åkersork. Den väger 25 gram, i jämförelse med buskmusen som väger 5-6 gram. Foto: Pavel Bina
Helena Söderlundh, Jenny Berntson Djurvall och en buskmus på mikrofonen.
3 av 5
Helena Söderlundh, Jenny Berntson Djurvall och en buskmus på mikrofonen. Foto: Pavel Bina
Även fjällekolog Lisa Öberg fick hålla i buskmusen innan den återfick sin frihet.
4 av 5
Även fjällekolog Lisa Öberg fick hålla i buskmusen innan den återfick sin frihet. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Buskmössen är svårfångade. Men en hink som den ramlar ner i har visat sig vara bästa sättet. Här får den hö och mat, och fällorna kollas och töms varje dag. Jenny Berntson Djurvall och Jeroen van der Kooij ser en buskmus på botten av hinken.
5 av 5
Buskmössen är svårfångade. Men en hink som den ramlar ner i har visat sig vara bästa sättet. Här får den hö och mat, och fällorna kollas och töms varje dag. Jenny Berntson Djurvall och Jeroen van der Kooij ser en buskmus på botten av hinken. Foto: Pavel Bina
Lördag 19 augusti 2017

Buskmusen - en doldis som går i dvala

Buskmusen är försiktig och stillsam
5:56 min

En svart streck från nosen ända till svansen. En svans som är flera gånger längre än kroppen. Så känner du igen en buskmus om du ser den.

I Jormlien har ett forskarlag följt den hittills ganska okända musen i sommar.

Buskmusen, Sicista betulina, är en doldis. Den är mest aktiv på natten och är i dvala stora delar av året - runt åtta månader. Och även på sommaren kan den gå i dvala bara för någon timme om det blir för kallt.

Eftersom den inte är aktiv hela året hinner den bara få en kull ungar, till skillnad från de flesta andra möss. Därför blir den aldrig så talrik.

Arten är med i art- och habitatdirektivet och därför ska alla EU-länder rapportera statusen på den vart sjätte år. Buskmusen är svår att inventera - gnagarfällor har inte fungerat. Därför startade Artdatabanken på uppdrag av Naturvårdsverket 2013 ett projekt för att ta fram bättre metoder att hitta buskmusen.

Och två av dem som varit ute i fält flera somrar i rad är forskarna Jeroen van der Kooij och Julie Dahl Möller. De har utvecklat bättre och bättre metoder för att inventera buskmus. För att få koll på var de finns har värmekameror visat sig vara bäst, och för att fånga dem så att man kan undersöka mössen är hinkar det bästa.

Buskmusen finns på några ställen i Sverige - Falköpingstrakten, Bergslagen och så här i Jormlien i Jämtland. Men kanske finns den på fler ställen - bara att den är så skygg och tillbakadragen så att man inte ser den.

Någon mil från Jormviken, i Bränna, har Tage Granqvist hittat buskmöss i sin båt sedan många år tillbaka. Och Pavel Bina på Artdatabanken skickar en uppmaning till alla andra som ser en mus som de tror kan vara en buskmus att höra av sig till Artdatabanken med bild och observation, så att kunskapen om var den finns blir större.

I inslaget hörs Jenny Berntson Djurvall, Julie Dahl Möller och Jeroen van der Kooij när de hittar en buskmus i fällan.

naturmorgon@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".