Här vid passet mellan Spanien och Frankrike samlas ett gäng fladdermusentusiaster för att få se Europas största fladdermus, den pälsvingade brunfladdermusen.
1 av 4
Här vid passet mellan Spanien och Frankrike samlas ett gäng fladdermusentusiaster för att få se Europas största fladdermus, den pälsvingade brunfladdermusen. Foto: Arnold Andreasson
Den pälsvingade brunfladdermusen är Europas största, med ett vingspann på en halvmeter. De äter inte bara insekter utan även fåglar.
2 av 4
Den pälsvingade brunfladdermusen är Europas största, med ett vingspann på en halvmeter. De äter inte bara insekter utan även fåglar. Foto: Popa-Lisseanu AG [CC BY 2.5]
En man på cykel med en ryggsäck där det finns en antenn.
3 av 4
Volontär i fladdermusinventering i Nederländerna. Han har en fladdermusdetektor i ryggsäcken och mikrofon på en pinne.
Reporter Cecilia Wide intervjuar Marcel Schillemans från Nederländernas däggdjursförening.
4 av 4
Reporter Cecilia Wide intervjuar Marcel Schillemans från Nederländernas däggdjursförening.
Lördag 27 augusti 2017

Europas största fladdermus har fåglar på menyn

9:59 min

I ett bergspass i Pyrenéerna finns chans att se den - Europas största fladdermus. Den pälsvingade brunfladdermusen. Den kan äta fåglar och har ett vingspann på en halvmeter.

Fladdermöss är nattens tysta jägare som börjar flyga när mörkret lägger sig. De skickar ut ultraljud och ekot visar hur omgivningen ser ut och var föda, insekten, finns. För att höra dem måste vi använda ultraljudsdetektorer.

I Sverige har 19 arter påträffats. Runt Medelhavet lever betydligt fler. En av dem är Europas största fladdermus, pälsvingad brunfladdermus, Nyctalus lasiopterus. Den klarar att ta fåglar som flyttar vår och höst men äter annars insekter.

Vi åkte till Pyrenéerna i Baskien där fladdermusexperten Leif Gjerde berättar. Men man behöver inte fara så långt för att uppleva fladdermöss. De finns i våra städer - i parker och grönområden. Danilo Russo, italiensk forskare, berättar om hur arter kan leva i miljöer vi skapat. I många länder deltar volontärer i arbetet med att inventera fladdermöss. Marcel Schillemans leder arbetet i Nederländerna.

Helgen 25-27 augusti är det International Bat Night med evenemang i mer än 30 länder, även här i Sverige.

Och titta gärna på hemsidan chiroptera.se så kan ni se guidningar på gång. Även här kan ni hitta guidningar.

För att se en häftig film på den stora fladdermusen, klicka här.

Reporter: Cecilia Wide.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista