En drakliknande fjärilslarv på en bordsduk
1 av 2
Systrarna Anna, Maria och Ebba Nordenfeldt undrar över larven som dök upp på altanbordet i Malmköping i Sörmland.
Drakformad fjärilslarv i handflata
2 av 2
Mona Hansson undrar "vad det här är för ett monster"."
Lördag 2 september 2017

Minimonstret är en ekorrspinnarlarv

Håkan Elmqvist: "Det är en härlig liten sak"
9:15 min

Flera lyssnare har hört av sig och undrat över ett kryp med märkligt drakliknande utseende. I dagens program berättar fjärilsexperten Håkan Elmqvist att det är larven till en fjäril som heter ekorrspinnare. På en tänkt topplista över knasiga svenska fjärilslarver ger han den tveklöst förstaplatsen.

Vi hör Ebba Nordenfelt berätta om när hon och hennes middagsgäster hittade en märklig liten varelse på bordet vid hammocken i somras. Platsen var Malmköping i Sörmland.

Det var svårt att se vad som var fram och bak på den, båda ändarna hölls upplyftade och i den ena sprattlade några långa spindelliknande ben och i den andra stack ett par "antenner" upp.

Inte förrän den fick för sig att bajsa litegrann gick det att avgöra vilken ände som var bak.

Vi ringde upp fjärilsexperten Håkan Elmqvist som berättade att det rör sig om larven till en ganska stor men annars inte alls särskilt iögonfallande nattfjäril som heter ekorrspinnare.

Larven är desto mer anslående. Utseendet kan ge associationer både till spindel, tusenfoting, drake, orm och skorpion. Att den ser ut som den gör beror på att det naturliga urvalet har styrt utvecklingen till ett utseende som ska skrämma tänkbara fiender - fåglar till exempel - så mycket som möjligt. Håkan Elmqvist gissar att det främst är en skorpions utseende som ska efterliknas. Även om det inte finns skorpioner här i Sverige så har det funnits det där fjärilslarvens form har formgivits under årmiljoners evolution.

Fjärilen finns främst i södra delen av Sverige. Larven (som lever på lövträd) är bra på att gömma sig, så Ebba Nordenfelt (och andra lyssnare som frågat om samma fjärilslarv) har haft tur som fått ynnesten att möta den, menar Håkan Elmqvist som själv har haft en hel kull ekorrspinnarlarver hemma som han kläckt fram från ägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".