Tre röda bär på en buske
1 av 4
Att de vackra tibastbären ger klara förgiftningssymtom vid förtäring hindrar inte att de användes på ett otal olika sätt i det gamla folkhushållet. Foto: Lilly M/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons
En vacker växt med fyra stora blad åt varsitt väderstreck och en stjälk i mitten med ett ensamt blått bär.
2 av 4
De fyra bladen och den höga stjälken i mitten som håller upp det vackert blåa bäret -- så ser ormbär ut. Foto: George Chernilevsky/Wikimedia Commons
Porträttbild av medelålders man i skogsmiljö
4 av 4
Håkan Tunon Foto: Joacim Lindwall/Sveriges Radio
Lördag 2 september 2017

En giftig bärstund

Håkan Tunón: "Tibast ansågs vara bra mot det mesta"
5:09 min

Ett av Håkan Tunóns favoritbär är tibastbäret. Då handlar det förstås inte om att äta det, för det ger klara förgiftningssymtom vid förtäring.

Det som främst tilltalar etnobiologen Håkan Tunón är förstås tibastens  mångskiftande användning i gamla tiders folkmedicin. Det är ju precis sådant som etnobiologer ägnar sig åt att studera.

Tibastbär användes kort sagt mot det mesta, säger Tunón.

– Ju svårare sjukdomen var desto mer drastisk var behandlingen ofta.

Om den sjuke hade en invärtes inflammation kunde det hända att man skar upp huden, stoppade in ett tibastbär och förband det hela. Kroppen reagerade då med att försöka stöta bort det främmande föremålet (med hjälp av varinflammationer) och det antogs då att sjukdomen skulle dras ut från djupet till ytan, berättar Håkan Tunón.

Fast han betonar att kuren bara är av etnobiologiskt intresse, det  finns inga vetenskapliga belägg för att den faktiskt skulle fungera.

Förutom tibast pratas det också om liljekonvalj (som trots sin giftighet förr såldes på apoteken eftersom växten innehåller ämnen som kan användas som hjärtmedicin), getrams och ormbär under denna giftiga bärstund.

Ormbäret är synnerligen vackert med sitt enda djupblåa bär infattat i fyra spetsiga foderblad.

- Ett sånt skulle man vilja ha på tårtan! Men det framkallar kräkningar och illamående så det är nog bäst att skippa det, säger bärexperten Håkan Tunón.

Reporter: Joacim Lindwall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".