En gul svamp på ett träd.
1 av 5
När förhållandena är rätt kan upp till fyrtio-femtio taktegellagda fruktkroppar växa ovanpå varann. Anna Lönnerbro i Enhörna fångade den här svaveltickan på bild. Foto: Anna Lönnerbro
Svavelticka.
2 av 5
Svavelticka, fotograferad av lyssnaren Jenny Wendel i Mölnlycke. Foto: Jenny Wendel
Medelålders man i grönskande ekhage
3 av 5
Patrick Björck är uppvuxen i Sparreholm och lekte i ekhagarna där redan som barn. Foto: Mats Ottosson
En gul svamp, svavelticka Laetiporus sulphureus, på en trädstam.
4 av 5
Svavelticka, Laetiporus sulphureus, i Eklunden utanför Kisa i Östergötland. Foto: Ingela Nilsson
Närbild av den gula svampen svavelticka, Laetiporus sulphureus.
5 av 5
Svavelticka fångad på bild av lyssnaren Ingela Raw. Foto: Ingela Raw
Lördag 9 september 2017

Svaveltickan är smaklös men snygg

Patrik Björck: "Det är en jätteklatschig sak"
5:50 min

Den klargula svaveltickan är läckert ögongodis, men ryktet om dess kycklingsmak stämmer inte alls, menar svampkännaren Patrick Björk.

– Den smakar egentligen ingenting.

Det är nog snarare konsistensen, som kan påminna om kött när svampen är tillagad, som gett svaveltickan det engelska smeknamnet Chicken of the Woods – skogens kyckling.

– Eller som min sexåring säger: Chicken Nugget of the Woods.

Patrick Björck tar oss med till naturreservatet Sparreholms ekhagar i centrala Sörmland, en mycket rik svamplokal. Mångfalden beror inte minst på att det växt gles lövskog på platsen under mycket lång tid och att det finns så många gamla lövträd av så många olika arter på platsen. 

Svaveltickan finns säkert i ett hundratal träd i reservatet, enligt Patrick Björck. Arten förknippas ofta med ek, men kan också växa på många andra lövträdsarter. Svampens mycel finns år efter år inne i veden, och närhelst fuktighet och temparetur stämmer växer det ut fruktkroppar. Varje år kommer nya fruktkroppar, inte sällan flera gånger under säsongen.

Man kan faktiskt se om en ek är angripen även om inga fruktkroppar syns. Den angripna veden får ett mycket karaktäristiskt utseende, den blir brun och spröd och spricker upp i kuber. Svavelticka är en girig svamp, som Patrick Björck uttrycker det. Fruktkropparna växer snabbt, de kan vara tallriksstora på bara någon vecka. Näringen i trädet förtärs snabbt. Till slut kommer den dag då allt matnyttigt i stammen är uppätet. Då dör svampmycelet.

– Men det spelar inte så stor roll, får då har den redan hunnit sätta många omgångar fruktkroppar och sprida väldigt många mängder sporer. Så det här är en art som på intet sätt är hotad.

Det är däremot den enda förväxlingssvamp som finns: den fridlysta saffranstickan. Den är bulligare i formen och färgen är saffransgul (alltså mer åt det orange hållet än den svavelgula svaveltickan). Saffransticka hittar man bara i mycket exklusiva ek-miljöer där det finns riktigt gamla ekar.

Så i nästan hela landet betyder gul ticka nästan alltid svavelticka.

 

Reporter: Mats Ottosson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".