Krabbspindel
1 av 6
Krabbspindeln kan vara både vit och gul. Här syns en hona som lyssnaren Torleif Halvorsen fotograferat. Foto: Torleif Halvorsen
Blomkrabbspindel
2 av 6
Blomkrabbspindeln gömmer sig ofta inuti en blomma där den inväntar sitt byte. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
En gul hona av en blomkrabbspindel på gula blommor
3 av 6
Honan av blomkrabbspindeln kan ändra färg efter bakgrunden. Foto: Andreas Eichler [CC BY-SA 4.0]
Emma Tinnert
4 av 6
Emma Tinnert är biolog, konstnär och illustratör. Dessutom älskar hon fjärilar. I sommar lär hon oss mer om de olika fjärilsfamiljerna som finns i Sverige. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
gul spindel med fjäril som byte
5 av 6
Lyssnaren Karin Köhler lyckades fånga den här blomkrabbspindeln som fångat en gräsfjäril på Tjärö. Foto: Karin Köhler
Krabbspindel
6 av 6
På Öland fotograferade lyssnaren Torbjörn Elvius den här blomkrabbspindeln. Foto: Torbjörn Elvius
Lördag 16 september 2017

Blomkrabbspindeln förlamar sitt byte

"Kolla! Spindeln har lyckats fånga en humla!"
3:55 min

Krabbspindlarna lever upp till sitt namn. Med sitt krabblika utseende spinner de inga nät – istället inväntar de sitt byte innan de attackerar det.

Totalt finns det omkring 2000 arter av krabbspindlar i världen. Av dem finns 28 stycken i Sverige. Det är inte bara utseendet som har gett krabbspindlarna sitt namn. Flera av dem kan dessutom röra sig i sidled – precis som krabborna.

– De är väldigt krabblika med sina ben och sitt utseende, säger biologen Emma Tinnert.

På ängen på Öland dit vi har tagit oss finns arten blomkrabbspindeln. Den är en omkring 10 mm stor spindel där honan har en unik förmåga. Hon kan ändra färg efter omgivningen.

– De sitter alltså på blommor och väntar på att det ska komma en fjäril. När den kommer så smäller de igen fällan, säger Emma Tinnert.

När blomkrabbspindelns hona sitter på blommor så har hon oftast en gul eller blekt vit färg. Det gör att hon blir nästan osynlig. Blomkrabbspindeln attackerar sedan sitt byte och förlamar den med ett giftigt bett.

Taktiken gör att spindeln kan ta byten långt större än sin egen storlek. Och det blir vi varse när vi tittar närmare på en ängsvädd och lyckas få syn på en blomkrabbspindel.

– Oj! Den har fångat en liten humla som bara skulle besöka en ängsvädd. Blomkrabbspindeln böjer liksom bak benen så den ligger i anfallsposition och sedan smäller fällan igen. Det händer verkligen mycket på en äng som man inte tänker på när man går förbi, säger Emma Tinnert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".