Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Lördag 9 september 2017

Inventering av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige återupptas efter årsskiftet

Publicerat fredag 8 september 2017 kl 15.00
Miljöminister Karolina Skog: Ny metod ska vara klar vid årsskiftet
5:01 min
Långrumpskogen.
1 av 3
Gammal skog med mycket hänglavar - sådant som kan klassas som nyckelbiotop. Bilden är tagen i Långrumpskogen. Foto: Mikael Lindberg
Miljöminister Karolina Skog vid Bästeträsk. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
2 av 3
Miljöminister Karolina Skog Foto: Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.
3 av 3
Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen. Foto: Veronika Lax

Skogsstyrelsen kommer att återuppta letandet efter värdefull natur i nordvästra Sverige efter årsskiftet. Då ska en ny metod för nyckelbiotopinventeringar vara klar.

Regeringen skjuter till pengar för både inventeringar av nyckelbiotoper i hela landet och för skydd av skog.

Vi intervjuar miljöminister Karolina Skog och Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen.

– Vi ser att det finns skäl till att uppdatera det kunskapsmaterial som finns, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Det var tidigt i våras som Herman Sundqist och Skogsstyrelsen beslutade om att pausa de så kallade nyckelbiotopsinventeringarna i Nordvästra Sverige, från Värmland och norrut längs fjällkedjan. Det var helt enkelt för krångligt att inventera här med den metod som användes, det fanns för mycket värdefull natur och det var svårt att avgränsa områdena, sas det.

Istället skulle man ta fram en ny metod. Och det är bland annat det som ingår den satsning som regeringen nu gör. Men det är inte bara i Nordvästra Sverige nyckelbiotopsinventeringar ska göras, säger Karolina Skog.

Och i och med att man letar efter värdefull natur i skogar i hela landet så kommer man naturligtvis att hitta en hel del. Och det är därför regeringen också satsar pengar för att kunna skydda mer skog, säger Karolina Skog.

– Vi ser framför oss att man kommer hitta mycket, säger Karolina Skog.

Den myndighet som ska utföra inventeringarna, och eventuellt skydda värdefull skog, är Skogsstyrelsen där Herman Sundqvist är högsta chef. Och han tror att de drygt 100 miljoner kronor per år myndigheten ska få utbetalda under 10 år ska räcka.

– Ja, det kommer att räcka för att nå upp till etappmålet för "Levande skogar" det vill säga ytterligare 150000 hektar formellt skydd, säger Herman Sundqvist som är generaldirektör för Skogsstyrelsen.

Fakta: Totalt kommer 200 miljoner kronor betalas ut för inventering av nyckelbiotoper. Plus 250 miljoner kronor per under tio år för skydd av skog, 100 miljoner per år till Skogsstyrelsen och 150 miljoner kronor per år till Naturvårdsverket.

Reporter: Joacim Lindwall

naturmorgon@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".