Gråhårig man med glasögon i trädgård
1 av 2
Sven Olof Ulefors har i 35 års tid tittat närmare på puckelflugor. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Puckelfluga detalj
2 av 2
Sven-Olof Ulefors målar av delar av puckelflugorna för att på så sätt lägga märke till olika mönster mellan olika arter. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Lördag 21 oktober 2017

Sven-Olof Ulefors har hittat flera hundra nya arter

"Jag har gått igenom 34 000 puckelflugor"
8:35 min

Sedan det Svenska Malaisefälleprojektet inleddes har mer än tusen nya insektsarter upptäckts i Sverige. En majoritet av dem är millimeterstora flugor som kallas för puckelflugor. Möt naturälskaren Sven-Olof Ulefors som ägnat en stor del av sitt liv åt att lära känna de hemlighetsfulla puckelflugorna.

– Du kan ju ana hur roligt man har när man börjar komma sånt här på spåren! Stämmer det här verkligen? Och så kollar man på nästa fluga! Ibland kan det ju ta månader innan man hittar nästa fluga som ser ut så här, berättar Sven-Olof Ulefors och pekar ner i insektsburken framför oss.

Naturälskaren Sven-Olof Ulefors fick upp ögonen för de millimeterstora puckelflugorna redan för 35 år sedan. De är bruna eller svarta och har kraftiga lår. Dessutom har de en liten puckel på sina ryggar och det är den som har gett flugorna deras namn.

Puckelflugorna finns i nästan alla miljöer och lever ofta av döda växter och djur. Men trots att de är vanliga så har kunskapen om dem länge varit begränsad. För några år sedan kände man till omkring 300 arter av puckelflugor i Sverige. Nu vet vi att de är betydligt fler än så.

– Jag tror att det i Sverige finns omkring 1000 arter. Vissa lever i spindelnät. Andra lever i svampar, säger Sven-Olof Ulefors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".