En man luktar på en liten knubbig svamp. Gul strävsopp,
1 av 2
Doften är viktig när man artbestämmer svampar, här en gul strävsopp, Leccinellum crocipodium Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
En man ligger på marken och gör tummen upp för en svamp i gräset. Falsk djävulssopp, Rubroboletus legaliae
2 av 2
Patrick Björck trivs på Sveriges fjärde fyndplats för den sällsynta falska djävulssoppen, Rubroboletus legaliae Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Lördag 16 september 2017

Svamp är så mycket mer än mat

Patrik Björck: "Svamp är kul, svamp är spännande, svamp är fascinerande"
5:10 min

Svampkännaren Patrick Björck slår ett slag för alla svampar som INTE går att äta.

- Om man har mykologi som intresse så är man väl lika intresserad av svamp som mat som en ornitolog är av fågel som käk.

Patrick Björck plockar upp en Karljohan och berättar att hans svampintresse börjat med matsvamparna.

- Jag har vuxit upp med att plocka svamp.

Men med tiden har hans svampintresse breddats.

- Om man har mykologi som intresse så är man väl lika intresserad av svamp som mat som en ornitolog är av fågel som käk. Svamp är kul, svamp är spännande, svamp är fascinerande.

- Det finns kanske 10 000 arter storsvampar i Sverige. För att se alla krävs det många livstider, säger Patrick Björck.

 Han fascineras mer av mångfald av arter än väldigt många Karljohan.

- I en bondskog där man inte trakthuggit, där man i generationer plockat ut mogna träd och haft skogsbete, där finns de här svamparna kvar.

Reporter: Mats Ottosson

naturmorgon@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".