Jätteek i skogen med några turister bredvid.
1 av 2
Bialowiezaskogen är den största spillran av ursprunglig skog som finns kvar i Centraleuropa. Här en ek som är 400 år gammal och är 39 meter hög. Foto: Lisa Henkow/ Sveriges Radio
En brun ticka, vedsvamp på mossig liggande trädstam.
2 av 2
Lågan, den fallna trädstammen, kläs med mossa och svampar bryter ner veden. Foto: Lisa Henkow/ Sveriges Radio

Polen avverkar i Bialowieza trots förbud - nu hotar böter från EU

I slutet av juli förbjöd EU-domstolen Polens avverkningar i den skyddade Bialowiezaskogen.

Nu har domstolen bevis för att förbudet inte följts och hotar att kräva Polen på böter.

Polen fortsätter att avverka i den unika Bialowiezaskogen.

I slutet av juli förbjöd EU-domstolen Polens avverkning i den skyddade skogen i väntan på att domstolen skulle ta upp fallet.

Men nu har domstolen bevis för att avverkningsförbudet inte följts - bland annat satellitbilder - och hotar att kräva Polen på böter.

Avverkningsstoppet måste följas för att förhindra oåterkallelig förstörelse av Bialowiezaskogen, skriver EU-kommissionens talesperson.

Nu ska EU-kommissionen bestämma hur stora böter Polen ska betala för att landet inte följer EU-lagen om Natura 2000.

Bialowiezaskogen som sträcker sig över gränsen mellan Polen och Vitryssland är den största spillran av ursprunglig skog som finns kvar i Centraleuropa. Ungefär halva skogen ligger i Polen.

Ett 60-tal aktivister från många länder försöker stoppa och dokumentera avverkningarna inne i skogen och de rapporterar att det nu finns minst lika många skogvaktare och poliser som hindrar aktivisterna från att blockera avverkningsmaskiner.

Aktivisterna uppger att avverkningarna fortsätter i oförminskad takt även efter EU-domstolens beslut och att virket snabbt transporteras ut ur skogen till försäljning.

Polens miljöminister Jan Szyszko har hela tiden hävdat att avverkningarna inte strider mot Natura 2000-bestämmelserna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".