Två kungsfiskare som parar sig.
1 av 7
Två kungsfiskare som parar sig. Foto: Patrik Axelsson
Patrik Axelsson
2 av 7
Patrik Axelsson är projektledare för kungsfiskarprojektet i Klippans kommun i Skåne. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges RAdio
Kungsfiskare, en röd och blå fågel med lång näbb. Alcedo atthis.
3 av 7
Kungsfiskare. Alcedo atthis. Foto: Patrik Axelsson
En kungsfiskare med fisk i näbben.
4 av 7
En kungsfiskare med fisk i näbben. Foto: Patrik Axelsson
Lotta Landén i Lerdala ser ganska ofta kungsfiskare i närheten där hon bor.
5 av 7
Lotta Landén i Lerdala ser ganska ofta kungsfiskare i närheten där hon bor. Foto: Lotta Landén
Flera av Naturmorgons lyssnare har fångat kungsfiskaren på bild. Här är det Fredrik Nordenskjöld som hållit i kameran.
6 av 7
Flera av Naturmorgons lyssnare har fångat kungsfiskaren på bild. Här är det Fredrik Nordenskjöld som hållit i kameran. Foto: Fredrik Nordenskjöld
Kungsfiskare, Alcedo atthis.
7 av 7
Kungsfiskare, Alcedo atthis. Foto: Kjerstin Ferm Widlund
Lördag 7 oktober 2017

Lätet avslöjar den koboltblåa kungsfiskaren

Patrik Axelsson: I våra bobrinkar blir kungsfiskarna hotellgäster
7:38 min

I Klippans kommun har minksäkrade bohål gjort att kungsfiskarna lyckats bättre med sina häckningar.

– Här har jag byggt boet åt kungsfiskaren, säger Patrik Axelsson. Han är projektledare för kungsfiskarprojektet i Klippans kommun och visar vägen ner mot en damm.

För några år sedan hade många av kungsfiskarnas boplatser i Klippans kommun eroderats ner. Höga vattenflöden ställde till det för fåglarna. Dessutom råkade många kungsfiskarpar ut för minkar som tog sig in i boet och tog både honan och ungarna. Av den anledningen föddes kungsfiskarprojektet fram. Med finansiering från bland annat kommunen i Klippan har nya konstgjorda och minksäkrade bobrinkar anlagts.

– Här har det gått väldigt bra för kungsfiskaren. Vi har haft fyra häckningar. Vi väntar på den femte, berättar Patrik Axelsson när vi kommit fram till den anlagda boplatsen.

Kungsfiskaren är stor som en sparv och har ett huvud som nästan kan påminna om en hackspetts. Näbben är stor och färgerna är gnistrande. Undersidan är varmt roströd. På ryggen mellan vingarna bär fågeln en blågrön färg som är så stark att den ser ut som ett turkost tropiskt hav.

– Ofta ser man den bara som en koboltblå blixt över vattenytan. Men ska man få syn på den gäller det att lära sig lätet.

I Sverige så finns kungsfiskaren upp till Medelpad. Vanligast är den dock i de södra delarna av landet. Här kan den till och med övervintra. Ofta är det just under vintern som man har störst möjlighet att få syn på kungsfiskaren. Då söker sig den annars något skygga fågeln sig närmare människan. Den kan övervintra vid isfria vattendrag eller vid reningsverksdammar.

Kungsfiskaren lever upp till sitt namn. Den är en skicklig jägare som sällan missar sitt byte.

– Den har ett inbyggt polariseringsfilter i ögat som gör att den kan beräkna dykvinkeln ner mot fisken. När den väl dyker ner så fäller den ner ett membran och ser ju inte fisken då men då har den redan räknat ut var fisken finns, säger  Patrik Axelsson.

Vad är det som står på menyn?

– Mest är det fisk! Under perioder där de har svårt att få fisk så kan de ta små sländelarv. Jag har också sett att de har tagit mindre kräftor. Men de kan vara svåra att svälja för dem, säger Patrik Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".