Glad kvinna gör tummen upp mot kameran.
1 av 3
Har man hittat en av Sveriges mest svårsedda svampar blir man såhär glad. I alla fall om man är blåtryffelfantast och heter Johanna Bengtsson. Foto: Thomas Öberg
En kvinna med ryggsäck på ryggen och trädgårdskratta i handen krafsar i mossan.
2 av 3
Johanna Bengtsson letar blåtryffel under mossan. Foto: Thomas Öberg
En rund vitblå knölliknande svamp
3 av 3
Så fort den avtäcks börjar den blåna, ett tydligt tecken på att det handlar om blåtryffel. Foto: Thomas Öberg
Lördag 16 september 2017

Johanna återfann den hemliga blåtryffeln

"En liten marsipankula med zombie-sminkning i bläckblått"
6:17 min

Det utbröt jubel i skogen när Johanna Bengtsson och Naturmorgons fältreporter Thomas Öberg faktiskt hittade blåtryffel, en av Sveriges minst sedda svampar, i Malmbackarna i Värmland.

Medan resten av Naturmorgonteamet tittade på ängssvampar på gården Malmbackarnas slåtter- och betesmarker begav sig fältreport Thomas Öberg och biologen Johanna Bengtsson ut i skogen för att leta efter en av Sveriges minst sedda svampar. Blåtryffelns hemliga karaktär beror dels på att den är kräsen med växtplatsen, dels att den sannolikt är mycket sällsynt och att den dessutom är nästan omöjlig att hitta eftersom den växer under mossan.

Just här har Johanna Bengtsson hittat den förut, efter tips från Frida Turander som bor på Malmbackarna om att det finns en lämplig fuktig och orörd granskog på ett ställe några hundra meter från gården.

Beväpnad med en trädgårdskultivator (ett handredskap med kratta i ena änden och spade i andra) krafsar hon försiktigt i mossan där terrängen ser rätt ut.

Sökobjektet är en oansenlig liten sak, stor som en kikärta ungefär som ser ut ungefär som en kula rullad av marsipan.

Hon har letat efter den många gånger på lokaler som sett mycket lämpliga ut, men ändå bara hittat den på åtta platser såhär långt. Så det är inte konstigt att hon blir glad när hon återfinner den vid Malmbackarna:

– Den känslan, när den dyker upp ... bara titta på den, den är ju hur läcker som helst!

När den blottas blånar den snabbt, därav namnet blåtryffel.

– Det kommer som en zombiesminkning i bläckblått som sprider sig över svampen.

Den blånande karaktären har blåtryffeln gemensam med en hel del strävsoppar (björksopp och aspsopp till exempel) och det är faktiskt just med dessa svampar som den är närmast släkt, mycket närmare än med andra välkända ätbara tryfflar. Tryffel är alltså inte en systematisk grupp av närbesläktade svampar, utan namnet betyder bara att svampen växer under jorden, något som enstaka arter från många olika svampfamiljer kan göra.

Fyndplatsen vid Malmbackarna är en liten frodig glänta i den högstammiga granskogen, det är ormbunkar och tjocka massor av bräkenmossa och husmossa. Att det sipprar vatten i markens ytskikt är typiskt, blåtryffeln kräver ständig fuktighet, den tål inte uttorkning under växtsäsongen.

– Som andra signalarterna visar blåtryffeln att det finns en livsmiljö här som är ganska speciell och som saknas på många andra ställen. Om en sån här sällsynt svamp kan få livsutrymme här vet man att det finns utrymme för många andra också, säger Johanna Bengtsson.

Reporter: Thomas Öberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".