En hand sträcks ner mot en samling trattkantareller
Om man bara vet vad man stoppar i korgen är svampplockning ett förnämligt höstnöje. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio

Sju budord för svampplockare

Kan jag äta rå svamp? Vågar jag lita på min svampbok?

Svaren finns i sju budord från svampexperten Patrick Björck.

  • Ät bara svamp som du själv är helt säker på.
  • Använd så nya svampböcker som möjligt. Information om ätlighet, giftighet och svampnamn kan snabbt bli föråldrad.
  • Ät bara små smakportioner när du provar en ny art. Svamp är hårdsmält mat och hur man tål en viss art varierar från individ till individ. Många tål till exempel inte trattkantareller.
  • Ät inte rå svamp, i synnerhet inte champinjoner (som innehåller giftet agaritin). Det finns några få undantag, stensopp kan till exempel ätas rå utan risk.
  • Plocka det du behöver (för mat, artbestämning, färgning och så vidare) – men inte mer. Det finns ju en vits för själva svampen med att fruktkropparna finns där, och det finns ingen anledning att sätta mer streck i räkningen för deras plan än man behöver.
  • Svamp som plockas för att äta ska plockas i korg (alternativt i nätpåse eller annat luftigt material) och grovrensas i fält. Plocka bara arttypiska exemplar.
  • Svamp som plockas för artbestämning ska plockas i påse, kuvert eller liknande för att hållas åtskilda från andra svampar. I det fallet ska hela svampen med hem.

Fakta: Patrick Björck, svampexpert och en av administratörerna bakom Facebookgruppen Svamp-klapp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".