Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tar upp alla aspekter av naturen, från njutning till forskning.
Lördag 23 september 2017

Invasiva arter och naturteater

Publicerat onsdag 20 september 2017 kl 15.17
Mårdhund, Nyctereutes procyonoides, är en av de arter som finns på EU:s lista över invasiva, främmande arter. I Sveriges finns ett projekt för att motverka utbredningen av den.
1 av 4
Mårdhund, Nyctereutes procyonoides, är en av de arter som finns på EU:s lista över invasiva, främmande arter. I Sveriges finns ett projekt för att motverka utbredningen av den. Foto: Pekka J Nikander
Midsommarbukett med lupiner, vitsippor och midsommarblomster mm
2 av 4
Lupinen är en art som räknas som invasiv - den brer ut sig och riskerar att konkurrera ut många andra arter. Här har den dock sällskap! Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio
3 av 4
Mikael Niemi är veckans kråkvinklare i Naturmorgon. Foto: Sveriges Radio
En man i vit t-shirt i somrig, frodig trädgård
4 av 4
Måns Lagerlöf, chef för Riksteatern Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio

På lördag möter vi en av dem som vi kallar främmande och invasiv. En fluffig, mjuk och brunögd mårdhund.

Detta nattaktiva hunddjur hör egentligen hemma i östra Asien men människan har tagit den till Europa. Eftersom det finns risk att den går hårt åt både fåglar och groddjur pågår ett projekt för att bekämpa mårdhunden i Sverige. Vår fältreporter Maria Viklands finns på plats utanför Robertsfors tillsammans med projektledaren P-A Åhlén och en av de viktigaste medarbetarna - en mårdhund som har som uppgift att hitta andra mårdhundar.

I programmet medverkar också Anna Håkansson, jurist på Naturvårdsverket och Nils Carlsson på Länsstyrelsen i Skåne. Båda arbetar med invasiva arter, såsom lupiner, spanska skogssniglar, jättebalsamin och blå björkstekel. De är införda av människan, de sprider sig snabbt och riskerar att utarma den biologiska mångfalden.

Men vilka arter räknas egentligen som främmande och invasiva? Vilket tidsperspektiv ska vi ha? Och kan det vara så att en art som japanskt jätteostron inte bara är ett hot?

De frågorna försöker vi svara på i lördagens Naturmorgon.

Och så träffar vi Riksteaterns chef Måns Lagerlöf. De kommande tre åren kommer Riksteatern nämligen att undersöka människans relation till resten av naturen. Den första föreställningen har premiär i helgen och heter ”Vi som bor här”.

I veckans kråkvinkel av författaren Mikael Niemi möter vi ensamma älgar som har sex en gång om året – om de har tur.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".