Två vargar.
1 av 2
Två vargar. Foto: Lyssnarbild
Maria Hörnell Willebrand, Naturvårdsverket
2 av 2
Maria Hörnell Willebrand, Naturvårdsverket Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Lördag 23 september 2017

Ny beräkningsmodell för varg dröjer

Maria Hörnell Willebrand: Vi har inte testat den färdigt
1:59 min

Naturskyddsföreningen och Svenska Rovdjursföreningen kritiserar att en gammal beräkningsmodell används för att uppskatta antalet vargar i Sverige.

Men den nya måste utvärderas och kan inte börja användas förrän 2019, svarar Maria Hörnell Willebrand på Naturvårdsverket.

I våras berättade vi på Naturmorgon att forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet hade gjort en ny modell för att beräkna antalet vargar i Sverige och Norge, detta på uppdrag av Naturvårdsverket.

Vi berättade också då att antalet vargar blir färre enligt den nya beräkningsmodellen än den gamla. Detta bland annat på grund av att man räknar med även vargar som dött under året i den gamla modellen.

Men frågan är om man överskattar antalet vargar i den gamla modellen nu när länsstyrelserna runt om i landet ska bestämma hur många vargar som får skjutas i vinter? Det befarar i alla fall Naturskyddsföreningen och Svenska Rovdjursföreningen som har skrivit en debattartikel i tidningen Aktuell Hållbarhet, där de undrar varför Naturvårdsverket inte använder den nya modellen.

Vi ringde upp Maria Hörnell Willebrand, som är chef över den enhet på Naturvårdsverket som har hand om de här modellerna, och frågade varför man inte börjat använda den nya modellen - och hon säger att den inte är färdigtestad ännu.

naturmorgon@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".