Helena Björnström, svampkonsulent och naturguide
1 av 5
Helena Björnström, svampkonsulent och naturguide Foto: Privat
En ansamling plockade vita svampar i olika storlek som ligger utströdda i gräset. Giftchampinjon, Agaricus xanthodermus
2 av 5
Giftchampinjonen sägs dofta karbol. Svart spritpenna är Helena Björnströms mer moderna doftreferens. Foto: Byrain/CC BY-SA 3.0/Wikimedia commons
Doftvaxskivling, Hygrophorus agathosmus
4 av 5
Att doftvaxskivling doftar björnklister funkar perfekt för en viss generation. Mandelkubb funkar bättre på Helena Björnström. Foto: Ryane Snow/CC BY-SA 3.0/Wikimedia commons
Lördag 30 september 2017

Svart spritpenna, mandelkubb och lussebulledeg

Helena Björnström vill förnya svamparnas doftsbeskrivningar
6:25 min

Karbol, blåsyra och ånglok – så kan svampdofter beskrivas även i moderna böcker. Helena Björnström föredrar liknelser som svart spritpenna, mandelkubb och ogräddad lussebulledeg.

Karbol är en doftreferens som brukar anges i svampböckerna för flera svampar, bland annat för giftchampinjonen (även kallad karbolchampinjon). Karbol var det första desinficeringsmedlet som användes inom vården, från och med mitten av artonhundratalet och ungefär hundra år framåt. Idag är det nog många som inte vet hur det luktar. Så Helena Björnström väljer heller en helt annan doftreferens när hon pratar om giftchampinjonen:

– För mig har det blivit spritpenna eller ännu hellre svart spritpenna

Ånglok (lokspindling), blåsyra (pudrad trattskivling) och björnklister (doftvaxskivling) är andra doftreferenser som inte känns helt aktuella idag. Helena Björnström är till exempel för ung för att ha upplevt den karaktäristiska lukten av det vita klistret i de gröna burkarna som fanns i vart och vartannat lågstadieklassrum för ungefär femtio år sedan

– Björklister känns väldigt specifikt för en viss generation, för mig funkar det bättre med kakorna mandelkubb, säger Helena som ständigt söker efter nya och mer precisa doftbeskrivningar.

Hon har till exempel stått många gånger och snusat på vedtickan och försökt komma på vad det är för doft som känns, förutom den tydliga karaktären av läder.

– För några veckor sedan kom jag på att den doftar lussebullsdeg med lite saffran i. Jag tänkte att det kanske bara är nånting som bara jag själv tycker, men jag har frågat andra personer som absolut håller med mig.


Reporter: Mats Ottosson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".