En nattfjäril sitter på en burk, den är vackert kamouflagetecknad i vitt, svart och grönt. Grön ekfly, Griposia aprilina
1 av 4
Grönt ekfly: perfekt tecknat för att smälta in på till exempel lavar på en trädstam. Foto: Jenny Berntson Djurvall/Sveriges Radio
En vackert nattfjäril med ockragula vingar och solgul, pälsklädd kropp
2 av 4
Den vackra alflikmätaren ser nästan ut som ett bevingat lejon med sin yviga gula päls. Foto: Jenny Berntson Djurvall/Sveriges Radio
Nattfly tecknat i gula och bruna höstfärger. Mörkbandat gulvingsfly, Tiliacea aurago
3 av 4
Ett snyggt höstfärgat mörkbandat gulvingsfly lockades till ljusfällan. Foto: Jenny Berntson Djurvall/Sveriges Radio
En apparat stor som ett litet kylskåp står i gräset
4 av 4
Ljusfällans lampa lyser under natten, fjärilarna lockas ner i dess innanmäte, och sitter kvar där när fällan vittjas. Foto: Jenny Berntson Djurvall
Lördag 30 september 2017

Än flyger fjärilarna

Fallfrukt kan vara rena fjärilsmagneten
6:01 min

Det är höst och nätterna blir allt kallare. Men det hindrar inte att det fortfarande myllrar bland fjolårslöven och flyger gott om nattfjärilar i mörkret.

Detta blev Naturmorgons fältreporter Jenny Berntson Djurvall varse när hon träffade Linda Strand, ordförande för Sveriges Entomologiska Förening på Öland.

Efter att ha rotat i lövförnan under en jättelik lind ägnar de sig åt att vittja fjärilsfällor och plötsligt sitter det bara där på Linda Strands axel, det  vackert kamouflagefärgade gröna ekflyet – en nattfjäril som att döma av sitt fräscha utseende måste vara alldeles nykläckt, enligt Linda.

Plötsligt börjar den vibrera med vingarna, sittande på stället.

- Det gör den för att värma upp vingmusklerna innan den ska flyga, berättar Linda Strand.

En betesfälla (med till exempel en blandning av vin, rivet äpple och socker) eller lite jäst fallfrukt (gärna plommon) kan vara ett bra sätt att locka sensommar- och höstfjärilar, både nattfjärilar och dagfjärilar som till exempel amiral, sorgmantel och vinbärsfuks.

Just den här morgonen finns det inga fjärilar i Linda Strands betesfälla, men däremot har ett antal arter dragits till en ljusfälla. Några av dem fotograferades innan de släpptes igen och kan ses i bildgalleriet här ovanför.

Reporter: Jenny Berntson Djurvall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".