Humla samlar nektar i en blå vallörtsblomma
1 av 2
Enligt en ny studie har mängden flygande insekter sjunkit kraftigt i en ny tysk studie. Här en hushumla i Sverige. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Små plastburkar med mängder av insekter
2 av 2
Fångster från så kallade malaisefällor har analyserats i studien. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Lördag 21 oktober 2017

Ny studie: Dramatisk nedgång för flygande insekter

Mängden flygande insekter har minskat med mer än tre fjärdedelar på några decennier, i alla fall i Tyskland. Det visar en uppmärksammad studie som publicerades i veckan.

Under 27 år har insektsfällor – så kallade malaisefällor – placerats i 63 tyska naturreservat på ett sätt som gör fångsterna jämförbara från år till år. Lokala entomologer har stått för insamlandet och fångsterna har sedan analyserats av forskare. 

Det visade sig att mängden flygande insekter under hela säsongen sjunkit med 76 procent. Det finns alltså bara en fjärdedel så många flygande insekter nu som för 25-30 år sedan på de undersökta lokalerna.

Nedgången har skett i alla olika sorters naturtyper och den kan inte förklaras av väderleksförhållanden eller av att naturen i själva de undersökta reservaten har förändrats. Däremot kan förklaringen eventuellt sökas i intensifieringen av jordbruket i landskapet runt reservaten, spekulerar forskarna.

Här kan du läsa hela studien.

naturmorgon@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".