En rosa kväll på Blå jungfrun.
1 av 8
En rosa kväll på Blå jungfrun - numera får man övernatta på ön, en natt i speciellt anvisat vindskydd. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Vid Stensliperiet på Blå jungfrun finns miljontals runda stenar av slipad sandsten.
2 av 8
Vid Stensliperiet på Blå jungfrun finns miljontals runda stenar av slipad sandsten. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Martin Borg och Ola Karlsson har gjort boken Blå jungfrun - den hemlighetsfulla ön tillsammans.
3 av 8
Martin Borg och Ola Karlsson har gjort boken Blå jungfrun - den hemlighetsfulla ön tillsammans. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Kronhjort.
4 av 8
Kronhjort. Foto: Jimmy Pettersson
Kronhjort.
5 av 8
Kronhjort. Foto: Jimmy Pettersson
Martin Borg på Blå jungfrun.
6 av 8
Martin Borg på Blå jungfrun. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Labyrinten av stenar fanns här redan när Linné besökte Blå jungfrun på 1700-talet.
7 av 8
Labyrinten av stenar fanns här redan när Linné besökte Blå jungfrun på 1700-talet. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Martin Borg i den frodiga Sydskogen på Blå jungfrun.
8 av 8
Martin Borg i den frodiga Sydskogen på Blå jungfrun. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio
Lördag 28 oktober 2017

Morgon med hjortar och kväll med Blå jungfrun

Det hörs ett bröl i morgondimman. Det är dovhjortens parningslek som är i full gång just nu. Vår fältreporter Anneli Megner Arn finns på plats på dovhjortens marker i Sörmland tillsammans med Jimmy Pettersson från Svenska Jägareförbundet.

Både dov- och kronhjort har blivit allt vanligare. Vi lär känna de här smarta djuren som med sin goda syn, hörsel, luktsinne och goda minne kan överlista de flesta.

Och så åker vår reporter Helena Söderlundh till den mytomspunna klippön Blå jungfrun i Östersjön tillsammans med naturfotograferna Martin Borg och Ola Karlsson, som gjort en bok om ön. Numera får man sova över en natt här och det är en speciell upplevelse att få uppleva solnedgången över de röda granitklipporna.

Vi fördjupar oss också i nyheten om att mängden flygande insekter minskat drastiskt i Tyskland. Vad vet vi om hur det ser ut i Sverige och vad kan det få följder?

 

I veckans kråkvinkel hoppas Jenny Berntson Djurvall på ett större intresse för de små däggdjuren. Var finns Vesslornas vänner och Sorkarnas sällskap?

Programledare är Mats Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista