En död morkulla i gräset
1 av 3
När Ann-Sofie Svensson tittade ut genom fönstret låg det en död morkulla där, mitt bland femvåningshusen. Foto: Ann-Sofie Svensson
En morkulla sitter i gräset
2 av 3
Lars och Ann Wiklund i Eskilstuna blev minst sagt förvånade när en morkulla plötsligt satt på deras villagräsmatta. Foto: Lars Wiklund
En skata och en morkulla i en trädgård
3 av 3
Trädgårdens skata var lite misstänksam mot den oväntade gästen hos Lars och Ann Wiklund i Eskilstuna. Foto: Lars Wiklund
Lördag 28 oktober 2017

Lurad av stadens ljus

Lotta Berg: Morkullor är extra känsliga
7:44 min

Ann-Sofie Svensson hittade en morkulla, en typisk skogsfågel, död bland femvåningshusen i Göteborg. Tyvärr är det inte ovanligt att just morkullor förolyckas på detta vis, berättar fågelexperten Lotta Berg.

Morkullor flyttar såhär års mot sydväst. De flyttar nattetid, flyger ganska lågt och blir lätt distraherade och desorienterade av ljus. Morkullor tycks vara en av de känsligaste arterna för detta, berättar Lotta Berg.

Förmodligen följer fåglarna tydliga ledlinjer i landskapet under den nattliga flytten, dalgångar, åar och älvar till exempel, och om det råkar ligga en stad i vägen så bär det rakt in bland husen. Det verkar till och med som om morkullorna dras till ljuskäglor som till magneter, berättar Lotta Berg. De flyger dessutom ganska fort, har dålig avståndsbedömning (på grund av ögonens placering) och är inte så bra på att väja. Kanske missuppfattar de också ljuset från tända fönster som himmelsljus. Sammantaget finns det en överhängande risk att morkullor, så skogsfåglar de är, förolyckas när de flyger in i byggnader i stan.

- Är det disigt och dimmigt och starka vindar blir det ännu svårare för dem att väja och det varit lite sånt väder den senaste veckan. Så det har setts morkullor lite här och var, både levande och döda.

Ibland verkar det också som om ljuset i stan får morkullorna att tro att det börjar dagas och då letar de upp en plats att landa och rasta på. Kanske var det det som var orsaken till att Lars och Ann Wiklund i Eskilstuna plötsligt hade en livs levande morkulla i sin villaträdgård, långt från närmaste skog. Den var lite påpassad av trädgårdens skatpar, men annars gick den hur lugnt som helst under fågelbordet en stund innan den flög vidare (se bilderna i bildspelet här ovan).

Programledare: Mats Ottosson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".