Två bilder på samma man, en porträttbild och en bild där han undersöker en fläck barskrapad jord
Viltmästare Jimmy Pettersson är vår ciceron i de sörmländska hjortmarkerna. Här undersöker han spår efter dovhjort. Foto: Anneli Megner Arn
Lördag 28 oktober 2017

"Vi är mitt i det heta"

7:48 min

Regnet dämpade dovhjortarnas parningsiver rejält. Fältreporter Anneli Megner Arn och viltmästare Jimmy Pettersson hörde bara enstaka grymtanden från flockens handjur. Annat var det kvällen före sändningen.

Nej den där riktiga turen infann sig inte när Naturmorgons fältreporter Anneli Megner Arn och viltmästaren Jimmy Pettersson stod ute i regnet på lördagsmorgonen vid sjön Båven i Sörmland och lyssnade efter dovhjortar. Tiden är precis den rätta, mitt i den hetaste perioden och teamet befann sig alldeles nära en flock med en kraftfull platshjort och ett femtontal hindar och kalvar, men de hörde bara enstaka bröl på avstånd. Eller bröl och bröl, lätet kanske snarare ska kallas snarkning eller grisgrymtning, det framgår av det inspelade dovhjortsljud som man får höra i slutet av inslaget.

Men när ljuset kom fick de i alla fall se dovhjortar. Kalvarna påminner med sin fläckiga päls onekligen lite om disneyhjorten Bambi, men som Jimmy Pettersson berättar är Bambi en vitsvanshjort, en nordamerikansk art (som har planterats in i Finland men inte finns i Sverige).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista