Två lodjur fångade på bild i en kamerafälla.
1 av 6
Två lodjur fångade på bild i en kamerafälla. Foto: Anders Gunnarsson
En rödrosa fågel äter röda bär i ett träd
2 av 6
Tallbit, en nordlig fågel som vissa vintrar dyker upp även längre söderut i landet. Foto: Jyrki Salmi/2.0/Wikimedia Commons
Line Djupström, Skogforsk.
3 av 6
Line Djupström, Skogforsk. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Gammal tallskog.
4 av 6
Gammal tallskog. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
100 procent naturhänsyn, skapad död ved.
5 av 6
100 procent naturhänsyn, skapad död ved. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Klassiskt kalhygge, 95 procent uttag.
6 av 6
Klassiskt kalhygge, 95 procent uttag. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Lördag 4 november 2017

Att tänka som ett lodjur - och en tur till forskningsskogen

Vår fältreporter Lena Näslund finns i Mullsjötrakten tillsammans med lodjursinventeraren Anders Gunnarsson. Så här i södra Sverige är spårsnö inte att lita på. I stället används kamerafällor för att få koll på lodjuren. Och de har visat sig ge helt ny information. Anders Gunnarsson har fått lära sig att tänka som ett lodjur för att få de hemlighetsfulla djuren att fastna på bild. Han har flera år i rad kunnat konstatera att det fötts lodjursungar när familjen filmats i en av hans kamerafällor. I sändningen medverkar också Linda Andersson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Och så åker vi till Effaråsen i Dalarna. Där forskas det kring hur människans skogsbruk påverkar växter och djur. Line Djupström från Skogforsk tar oss med på en tur i en tallskog där det både finns kalhyggen och områden med riktigt mycket död ved.

I veckans kråkvinkel hittar Lisa Henkow livskraften i tysta och vintervilande träd.

Och så här i november är de bär som hänger kvar i träd och buskar ovärderliga för fåglarna. Men vilken fågel äter vilket bär - och hur sprids de? Det ska växtekologen Matilda Arnell ta reda på i ett forskningsprojekt där alla kan vara med och hjälpa till. Den som ser en fågel äta ett bär kan rapportera in det i en särskild app. Vi kikar också lite extra på en bärätande fågel som det verkar kunna bli invasion av i år – tallbiten.

Programledare är Mats Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista