Två närbilder på fåglar, till vänster en rödfärgad, till höger en gul. Tallbit, Pinicola enucleator.
Favoritfödan såhär års är de frön som finns inuti rönnbär. Hana till vänster, hona till höger. Foto: Gertie B Granvik
Lördag 4 november 2017

Christinas rönn fick finbesök

7:48 min

Första tanken var: förrymd burfågel. Hör Christina Söderlund berätta om hennes livs första tallbit. Och hör Matilda Arnell som efterlyser allmänhetens hjälp med att studera fåglar som sprider bär.

Det var förra lördagen som Christina Söderlund i Ostnäs norr om Umeå satt i uterummet och fick syn på en märklig fågel i rönnen utanför. Den var gulorange till färgen, minst så stor som en sidensvans och ganska kraftig. Det var en tallbitshona, men det visste hon inte då, obekant som hon var om denna arts existens.

– När vi även upptäckte den röda hanen tänkte vi "vad är det här, är det en burfågel som rymt?"

– Vi var ute på gården och stökade på under dagen och man kunde gå väldigt nära. De satt kvar och smaskade på bären och var helt orädda.

Tack vare att hon kom så nära kunde hon ta bilder på fåglarna som hon postade på gruppen "Fåglar inpå knuten" på sociala medier, där hon till slut fick ett namn på arten.

Tallbiten är en stor finkfågel som lever ett undandraget liv i skogarna längst i norr under vår och sommar. Men vissa höstar och vintrar händer det att de beger sig söderut i jakt efter föda, i synnerhet rönnbär. Vintern 1942–43, november 1954 och november 1976 inträffade legendariska sådana invasioner. 2000 och 2012 var också bra tallbitsår. Tecken finns på att detta kan bli en sådan vinter, tallbitar har redan rapporterats så långt söderut som i Jönköpingstrakten.

Apropå fåglar och bär så pratar vi också med Matilda Arnell på Stockholms universitet. Hon är växtekolog och doktorerar i bärträds utbredning (hägg, oxel, rönn och så vidare). Då blir man osökt intresserad av fåglar också, för det är dom som i första hand sprider trädens bär och därmed deras frön.

Nu efterlyser Matilda Arnell allmänhetens hjälp. Hon har varit med och tagit fram appen Fågelbär där man kan rapportera när man ser en fågel äta bär från träd. Åtminstone denna och nästa höst ska insamlingen av rapporter pågå.

Hittills är koltrast, björktrast och sidensvans de vanligaste arterna, ännu har ingen rapporterat tallbit. Men om prognoserna om ett invasionsår förverkligas blir det nog snart fart på rapporterandet även av den arten.

Mer information om appen fågelbär hittar du här.

Programledare Mats Ottosson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista