En kvinna sitter i skogen i sällskap med en katt
Maria Vildhjärta Westerberg, veckans kråkvinklare i Naturmorgon i P1
Lördag 11 november 2017

Den människa jag blir i en gammelskog älskar jag

5:44 min

Maria Westerberg har insett att det är i skogen den finns, den där tiden som ingen tycker sig ha längre.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Ett par särskilt sadistiska stövlar piskar iväg Maria Westerberg ut i markerna nästan varje dag trots att hon högljutt gnällande försöker tala om för dem att hon har viktigare saker för sig. Men det är precis som det ska vara, det är i skogen hon blir den sorts människa hon helst vill vara: sorgfri och snäll, liten och stor.

Det är genom gammelskogen jag förstår min plats i världen, berättar Maria i sin premiär som Kråkvinklare i Naturmorgon.

"Det är dessa skogars obegriplighet jag inte vill förklara, utan bara umgås med. Det är mitt arbete; mitt framhärdande."

Maria Westerberg, eller Vildhjärta som hon också kallar sig, är en mycket värmländsk människa som bebor ett litet grått hus en bit utanför Brunskog. Där förtjänar hon sitt dagliga bröd i samarbete med träden och skogen. Många skulle kalla henne konstnär. Själv säger hon att hon plockar pinnar. Med humor, ömhet och några tag med täljkniven förvandlar hon pinnarna till väsen och till varje skulptur sätter hon ord. Två gånger om har hon samlat skulpturer och ord i bokform, först i Vildhjärta – en kär lek mellan människa och skog och några år senare i Hjärtklappning.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista