Skogssork
1 av 7
Skogssork Foto: Rolf Segerstedt
Gråsiding
2 av 7
Gråsiding Foto: Jan Erik Nilsson
Gula och svarta larver av nässelfjärilar
3 av 7
Nässelfjärilens larver tillhör en av de många arter som parasitsteklarna lägger sina ägg i. När sedan parasiten kläcks inuti nässelfjärilslarven så kan den ta över larvens beteende. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
en liten röd nyckelpiga på ett grönt grässtrå
4 av 7
Nyckelpigorna är predatorer som alltså lever av att äta andra insekter. I nyckelpigornas fall är det oftast bladlössen som står på menyn. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
Man som ler mot blå himmel
5 av 7
Dave Karlsson är entomolog och forskar på en typ av parasitoider. Foto: Josefin Nilsson/Sveriges Radio
En kvinna sitter i skogen i sällskap med en katt
6 av 7
Maria Vildhjärta Westerberg, veckans kråkvinklare i Naturmorgon i P1
Pärluggla
7 av 7
Pärluggla Foto: Patrik Olofsson
Lördag 11 november 201

Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter

På lördag finns vår fältreporter Joacim Lindwall i skogarna norr om Uppsala för att spana efter skogssork - Sveriges vanligaste däggdjur! - och andra smågnagare, som skogsmus, näbbmus och åkersork. Små däggdjur som är stapelföda för många rovfåglar och andra rovdjur.

Men hur ser deras eget liv ut? Frauke Ecke, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå, guidar oss i smågnagarnas värld den här morgonen. Vi lär även känna mer nordliga arter som skogslämmel och gråsiding.

Och så möter vi fjärilslarver som skyddar sina värsta fiender, myror som blir galna och bladluslejon som klär ut sig till vandrande bladluskolonier. Entomolog Dave Karlsson tar oss med på en resa till dem som parasiterar på och programmerar om insekter.

Vi välkomnar också en ny kråkvinklare, Maria Westerberg. Många skulle kalla henne konstnär, själv säger hon att hon plockar pinnar. I sin första kråkvinkel för Naturmorgon undrar hon var tiden finns. Hon hittar den i gammelskogen.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista