Nymf av riddarskinnbagge som äter av ett fjolårsfrö på marken.
1 av 6
Nymf av riddarskinnbagge, Lygaeus equestris, som äter av ett fjolårsfrö på marken. Foto: Christer Solbreck
Äggläggande borrflugehona (Euphranta connexa).
3 av 6
Äggläggande borrflugehona (Euphranta connexa). Foto: Christer Solbreck
Man i keps.
4 av 6
Christer Solbreck har följt tulkörten, riddarskinnbaggarna och borrflugorna i 40 år. Nu presenteras hans resultat i tidskriften Ecology. Foto: Berit Solbreck
Tulkört i en klippskreva på Tullgarn.
5 av 6
Tulkört, Vincetoxicum hirundinaria, i en klippskreva på Tullgarn. Foto: Christer Solbreck
Christer Solbreck har räknat tulkörtens fröbaljor varje år i 40 år. Här har vissa mognat färdigt och spruckit så att fröna kan spridas med vinden.
6 av 6
Christer Solbreck har räknat tulkörtens fröbaljor varje år i 40 år. Här har vissa mognat färdigt och spruckit så att fröna kan spridas med vinden. Foto: Christer Solbreck
Lördag 11 november 2017

Christer har följt tulkörten, riddarskinnbaggarna och borrflugan i 40 år

Christer Solbreck har följt en växt och två insekter i 40 år. Nu presenterar han resultaten av sin forskning. Ett varmare klimat har gett en längre växtsäsong där tulkörten sätter massor av frön ena året och sedan väldigt få nästa år. Och det påverkar de två insekterna som äter fröna - riddarskinnbaggen och en borrfluga, Euphranta connexa.

Vi ringer upp Christer Solbreck i lördagens sändning för att få höra mer om de 40 årens forskning och närkontakten med tulkörten, riddarskinnbaggen och borrflugan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista