Mats Ottosson
Mats Ottosson, programledare för Naturmorgon. Foto: Martina Wärenfeldt

Naturmorgons Mats Ottosson får Sveriges Radios språkpris

Mats Ottosson, programledare på Naturmorgon, får Sveriges Radios språkpris 2017. Motiveringen lyder: ”en luppförsedd och språkodlande naturtillgång, som med silvrig skärpa, finurlighet och perfekt prosodi stimulerar lyssnarnas förundransmuskler".

Varje år delas Sveriges Radios språkpris ut.

Priset för riksprogram går alltså till Naturmorgons Mats Ottosson med motiveringen ”en luppförsedd och språkodlande naturtillgång, som med silvrig skärpa, finurlighet och perfekt prosodi stimulerar lyssnarnas förundransmuskler”.

P4 Stockholms Anders Hildemar Ohlsson får pris för lokala program och Radio Swedens Abdelaziz Maaloum för program på arabiska.  
 
Priserna delas ut tisdagen 5 december.
 
Språkpriset har delats ut sedan 1987 och ska enligt stadgarna ”främja det talade språkets utveckling”. 2001 utökades priset till två, varav ett går till medarbetare som gör lokala program och det andra till medarbetare som gör riksprogram. Sedan 2014 finns även ett tredje pris, som går till en medarbetare som gör program på andra språk än svenska. Språkpriset är på vardera 20 000 kronor, tillsammans med diplom och ära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista