avverkad gran, döda granar o gröna lövträd vid vägen i Bialowiezaskogen
Döda granar som riskerar att falla över vägen tas ner. Bialowiezaskogen. Foto: Lisa Henkow/Sveriges Radio
Lördagen 25 november 2017

EU-domstolen unikt tuffa mot polska avverkningar

1:45 min

Aldrig tidigare har EU-domstolen hotat med böter före en dom. Men om Polen inte omedelbart pausar avverkningarna i Bialowiezaskogen kan det stå dem mycket dyrt, säger Jan Darpö professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

EU-domstolen har beslutat att om avverkningarna i Bialowieza inte upphör snarast kommer Polen dömas till böter på 100 000 euro per dag.

Det är ett unikt beslut eftersom böter aldrig tidigare dömts ut i ett mål som fortfarande pågår, det säger Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

EU-kommissionen har stämt Polen för att de avverkar i Bialowieza i östra Polen. Skogen är skyddad i det europeiska nätverket Natura 2000 och att hugga i den omfattning som görs strider mot Habitatdirektivet menar kommissionen.

Man har också begärt att avverkningarna ska pausas medan EU-domstolen arbetar med ärendet.

Men skogsmyndigheterna i Polen har fortsatt plocka ut timmer och menar att de gör det för människor säkerhet. Granbarkborrar har dödat mängder med gran i den unika skogen. Biologer menar att den stora grandöden inte skadar skogen, som huvudsakligen består av ädellövträd.

Skogen i östra Polen och västra Vitryssland är unik. Den är en liten spillra av de lövskogar som tidigare täckte Europa och den biologiska mångfalden här är stor. Här finns t.ex. hackspettar som dött ut i västra Europa och här lever också vild europeisk bisonoxe.

Fladdermusforskaren Jens Rydell besökte Bialowiezaskogen nu i november och vittnar om att avverkningarna av stående döda granar fortsätter. Man hugger säkerhetszoner på 50 meter längs alla vägar i området.

Men professor Jan Darpö menar att Polen inte kommer undan EU-domstolens hårda beslut att stoppa alla avverkningar.

Reporter Jenny Berntson Djurvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista