Pilgrimsmussla (en kammussla) är en symbol som bärs av vandrare på pilgrimsleden ”El Camino francés” eller pilgrimsleden mellan Saint Jean Pied de Port och Santiago de Compostela.
Pilgrimsmussla (en kammussla) är en symbol som bärs av vandrare på pilgrimsleden ”El Camino francés” eller pilgrimsleden mellan Saint Jean Pied de Port i Portugal och Santiago de Compostela i Spanien. Det här är Aina Törnqvists pilgrimsmussla. Foto: Aina Törnqvist
Lördag 25 november 2017

Pilgrimsmusslan - en symbol för den som vandrar

3:56 min

Aina Törnqvist är en av dem som vandrat på pilgrimslederna i Spanien. Som ett bevis på vandringen har hon ett skal av pilgrimsmussla, Pecten maximus, på sin ryggsäck.

Joacim Lindwall ringde upp henne.

Ainas skal är 11 år gammalt och införskaffades i maj 2006 i St Jean-Pied-de-Port för vandring på Camino Frances till Santiago de Compostela.

Det ingår i pilgrimsidentiteten att ha en sådan hängande utanpå ryggsäcken, när man vandrar på någon av de många lederna i riktning mot Santiago de Compostela. Där, på sandstränderna norr om staden går det att hitta Jakobsmusslorna som blivit en modern pilgrimssymbol.

Pilgrimsmussla är alltså en art av kammusslor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista