Långörade fladdermöss har breda vingar och är bra på att manövrera på små utrymmen.
1 av 4
Långörade fladdermöss har breda vingar och är bra på att manövrera på små utrymmen. Foto: Jens Rydell
Den långörad fladdermusen kan bli uppåt 40 år gammal.
2 av 4
Den långörad fladdermusen kan bli uppåt 40 år gammal. Foto: Jens Rydell
I taket på jordkällaren hänger en långörad fladdermus i vinterdvala. Den störs inte av att man hämtar sin potatis. Hon skitar inte ner, för under vintern varken äter eller dricker hon.
3 av 4
I taket på jordkällaren hänger en långörad fladdermus i vinterdvala. Den störs inte av att man hämtar sin potatis. Hon skitar inte ner, för under vintern varken äter eller dricker hon. Foto: Jens Rydell
På Årås herrgård har bygdegårdsföreningen renoverat den stora jordkällaren. Och ventilen är gjord så att fladdermöss ska kunna flyga in.
4 av 4
På Årås herrgård har bygdegårdsföreningen renoverat den stora jordkällaren. Och ventilen är gjord så att fladdermöss ska kunna flyga in. Foto: Jens Rydell
Lördag 16 december 2017

Naturreportaget: Fladdermössen som övervintrar i jordkällaren

9:18 min

När vintern kommer och insekterna försvinner går många fladdermöss i dvala. De Långörade fladdermössen övervintrar gärna i jordkällare. Liten eller stor spelar ingen roll.

De har samma krav som potatis, säger forskare Jens Rydell. Det ska vara mörkt, kallt men frostfritt.

Jordkällarna tillhör vårt kulturarv och på 1800-talet blev de vanliga också på mindre gårdar och torp. Potatisen förvaras bäst i mörker och där det är frostfritt. Perfekt för många fladdermöss som går ner på absolut lägsta sparlåga under några månader.

Jens Rydell är fladdermusforskare och tycker att det är bra att jordkällare renoveras av bygdegårdsföreningar och andra. Men se till att fladdermössen kan komma in!

Fladdermöss varken smutsar heller inte ner på sitt vinterviste. De äter och dricker ju ingenting så det blir ingen spillning.

Det kan Yngve Boring på Fänneslunda säteri intyga. Här har Långörade fladdermöss övervintrat i 300 år. Och kunskapen om att platsen finns går i arv från mor till dotter.

Reporter Jenny Berntson Djurvall.

 

Naturreportaget sänds i P1 lördagar 10.45 och är reportage som tidigare sänts i Naturmorgon. Repris natt mot tisdag 0.45 och natt mot lördag 3.50.

naturmorgon@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista