Gammal tallskog.
Gammal tallskog. Foto: Joacim Lindwall / Sveriges Radio
Lördag 16 december 2017

Tre böcker om skog

5:33 min

Av år 2017 års utgivning av naturböcker handlade många om skogen. Tre av dem är: Skogslandskap farväl, Fältflora över signalarter och Konsten att hugga träd och ha skogen kvar.

Skogslandskap farväl, 16 naturskyddare om 65 år i dalaskogen. Redaktörer: Bengt Oldhammer och Kjell Hedmark. Utgiven av Naturskyddsföreningen Dalarna.

Skogslandskap farväl är en bok för den som vill fördjupa sig i skogshistoriken ur ett naturvårdsperspektiv, och särskilt då i Dalarna.

16 naturvårdare/naturskyddare berättar om sina upplevelser från dalaskogarna under de senaste decennierna. Det handlar om gammelskogar som har huggits ner och ersatts av planterad skog, tjäderspel som har försvunnit och hela landskap som har förändrats. Det kan låta ganska dystopiskt, vilket det ibland är, men rätt var det är glimmer texten till och man får en aha-upplevelse.

 

Fältflora över signalarter i skog. Lavar, mossor och kärlväxter. Lars Salomon. Books on demand.

En fältflora på knappt hundra sidor innehållande drygt 200 så kallade signalarter, arter som signalerar att här kan det finnas andra sällsynta arter.

Alla arter är illustrerade med bilder och text.

Signalarter används flitigt för att identifiera så kallade nyckelbiotoper, särskilt värdefull skog ur ett naturvårdsperspektiv.

 

Konsten att hugga träd och ha skogen kvar. Mikael Karlsson. Utgiven på eget förlag.

Konsten att hugga träd och ha skogen kvar handlar om hyggesfritt skogsbruk. Mikael Karlsson, som har jobbat inom skogen sedan han var 16 år, använder den så kallade Lübeck-modellen som är namngiven efter att man använder den inom Lübeck stads skogsförvaltning. Modellen går ut på att man plockhugger grova ekonomiskt värdefulla träd och låter resten av skogen få stå kvar så orörd som möjligt. Inom modellen försöker man också "återskapa" en för platsen naturlig skog (gran- och tallskog i norra Sverige och bokskog i de sydligaste delarna av Sverige, som exempel). Genom att använda Lübeck-modellen menar Mikael Karlsson att man kan återfå en del av den förlorade biologiska mångfalden som har försvunnit i och med dagens rationella skogsbruk och också bidra till ett bättre klimat då mer av skogen få stå kvar och på så vis binda mer koldioxid.

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista