Bryggor och sjöbod vid Tjurpannans naturreservat utanför Grebbestad.
1 av 7
Artrikedomen vid Tjurpannans naturreservat i Bohuslän är stor. Här spolas ibland in skal och annat från oceanen. Foto: Jenny Berntson Djurvall/SR
På stranden i Bohuslän hittade vi något som såg ut som frigolit - det som varit en valthornssnäckas äggsamling!
2 av 7
På stranden i Bohuslän hittade vi något som såg ut som frigolit - det som varit en valthornssnäckas äggsamling! Foto: Jenny Berntson Djurvall/Sveriges Radio
Marinbiolog Christin Appelqvist jobbar på Lovéncentret Tjärnö.
3 av 7
Marinbiolog Christin Appelqvist jobbar på Lovéncentret Tjärnö. Foto: Jenny Berntson Djurvall/SR
Trubbig strandsnäcka heter det lilla gula blötdjuret som lever bland algerna i havet.
4 av 7
Trubbig strandsnäcka heter det lilla gula blötdjuret som lever bland algerna i havet. Foto: Jenny Berntson Djurvall
Christin Appelqvist och Göte Molin på bryggan vid Tjurpannan.
5 av 7
Göte Molin är yrkesfiskare och har sin sjöbod i Tjurpannans naturreservat. Marinbiolog Christin Appelqvist har varit här sen barnsben. Foto: Jenny Berntson Djurvall/SR
Detta är det inre skelettet från en tioarmad bläckfisk, sepia.
6 av 7
Sepiabläckfiskar har ett inre skelett. De kallas ibland "valfiskfjäll". Foto: Jenny Berntson Djurvall/SR
Klorockans ägg är stort som en tändsticksask.
7 av 7
Klorockan satsar mycket energi per ägg och dessa kapslar läggs på havsbotten. När ynglet är redo pressar det sig ut genom en öppning i sidan. Foto: Jenny Berntson Djurvall
Lördag 30 december 2017

Naturreportaget: Strandfynda med en marinbiolog

Christin Appelqvist: Snäckor har en rasptunga
8:12 min

Att leta snäckor och annat som sköljts in på stranden är som en skattjakt! Kanske hittar man ett skelett från sepiabläckfisk eller några fina musselskal? Marinbiolog Christin Appelqvist fyndade äggsamlingar från valthornssnäcka och äggkapsel från klorocka bland annat.

Reporter Jenny Berntson Djurvall.

Fler inslag med Jenny och Christin hör du i vår podd Strandfynd.

Tjurpannans naturreservat i närheten av Grebbestad är en perfekt plats att leta strandfynd på. Kosterhavet utanför är väldigt artrikt. Där samsas kustens arter med djur som lever i de djupare haven. Efter en storm kan nästan vad som helst blåsa in på stranden här, säger Christin Appelqvist. Hon är marinbiolog på Lovéncentret på Tjärnö och uppväxt här i norra Bohuslän.

En varm och vindstilla septemberdag hittade hon det inre skelettet från sepia - en tioarmad bläckfisk, skalsamlingar från valthornssnäcka och mängder med små gula snäckor som kallas trubbig strandsnäcka. 

Nån gång händer det att en val flyter iland. Vid ett sånt tillfälle tog forskarna tillfället i akt och studerade vilka organismer som lever av valkadaver nere på botten. Bland annat fann de en havsbortsmask som lever bara av just döda valar. 

Reporter Jenny Berntson Djurvall.

Naturreportaget sänds i P1 lördagar 10.45 och är reportage som tidigare sänts i Naturmorgon. Repris natt mot tisdag 0.45 och natt mot lördag 3.50.

naturmorgon@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".