Fladdermöss utanför den gamla järngruvan i Taberg. Här i parningstiden i augusti.
1 av 9
Fladdermöss utanför den gamla järngruvan i Taberg. Här i parningstiden i augusti. Foto: Jens Rydell
Alboga kyrka i Västergötland. En koloni av fladdermusen brunlångöra bor i tornspiran.
2 av 9
Alboga kyrka i Västergötland. En koloni av fladdermusen brunlångöra bor i tornspiran. Foto: Jens Rydell
Utanför den gamla järngruvan i Taberg i augusti. Fladdermössens parningstid, de träffas och umgås i månljuset.
3 av 9
Utanför den gamla järngruvan i Taberg i augusti. Fladdermössens parningstid, de träffas och umgås i månljuset. Foto: Jens Rydell
I Äskhults by driver Kungsbacka kommun en gammal gård som kulturminne och samlingsplats för natur- och historieintresserade. Inget ljus, det ska vara som förr.
4 av 9
I Äskhults by driver Kungsbacka kommun en gammal gård som kulturminne och samlingsplats för natur- och historieintresserade. Inget ljus, det ska vara som förr. Foto: Jens Rydell
Stjärnhimmel i Askome. Vindkraftparken Askome i Falkenberg. Inga ljusföroreningar, endast de röda varningsljusen på kraftverken syns. Mörker håller på att bli en bristvara.
5 av 9
Stjärnhimmel i Askome. Vindkraftparken Askome i Falkenberg. Inga ljusföroreningar, endast de röda varningsljusen på kraftverken syns. Mörker håller på att bli en bristvara. Foto: Jens Rydell
En nordfladdermus jagar nattflyn som fastnat vid en gatlampa i Härnösand.
6 av 9
En nordfladdermus jagar nattflyn som fastnat vid en gatlampa i Härnösand. Foto: Jens Rydell
Orion och stjärnhimlen från Mön som är Nordens första Dark sky park.
7 av 9
Orion och stjärnhimlen från Mön som är Nordens första Dark sky park. Foto: Tom Axelsen
Venus och månen från danska ön Mön.
8 av 9
Venus och månen från danska ön Mön. Foto: Tom Axelsen
Vintergatan i april från danska Mön.
9 av 9
Vintergatan i april från danska Mön. Foto: Tom Axelsen
Lördag 30 december 2017

Så påverkas naturen av allt mer ljus

Så här i den mörkaste av tider ska vi ägna oss åt några som inte bara gillar mörkret, utan skyr ljuset - fladdermöss. En stark fasadbelysning på byggnaden där de håller till förhindrar dem att ge sig ut på jakt. Fladdermusforskaren Jens Rydell har sett kolonierna försvinna från varenda fasadbelyst kyrka han undersökt. Morgonens fältreporter Lena Näslund följer med honom upp i de västgötska kyrktornen.

Att mörker har blivit en bristvara drabbar också insekter, fåglar och många andra organismer, inklusive oss människor. Reporter Cecilia Wide träffar forskare som berättar om hur fåglars flyttning och insekters pollinering påverkas av ljusföroreningar. Hon åker också till Nordens första international dark sky park - danska ön Mön, där mörkret värnas.

Men flera tusen meter ner i havet når inte ljuset och där finns ett fascinerande ekosystem. Jenny Berntson Djurvall tar med oss dit i veckans kråkvinkel.

Programledare är Mats Ottosson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista