Ett collage av en bild på en man med insektshåv och en närbild på en humla
1 av 2
Göran Holmström var en av dem som såg den nya svenska humlearten i somras. Foto: Mats Ottosson/SR, Krister Hall
Vitnoshumla, Bombus semenoviellus, på en blommade klint.
2 av 2
Johan Ennerfelt såg och fotograferade den här vitnoshumlan på Öland i somras. Foto: Johan Ennerfelt
Lördag 30 december 2017

Göran såg den nya humlan på Öland

"Där är den ju, humlan som vi väntat på"
5:58 min

Göran Holmström, bi- och humleexpert, var en av dem som såg Bombus semenoviellus på Öland i år. Eller vitnoshumla som den nya arten för landet föreslås heta. (Men allra först med att se den var två andra personer: Albin Andersson och Alexander Berg.)

För en vecka sedan berättade Dagens Natur, Artdatabankens nya nyhetstjänst på nätet, att vi fått en ny humla i landet. Det svenska namnet på Bombus semenoviellus kommer förmodligen att bli vitnoshumla.

Arten kommer ursprungligen från Ryssland och har av egen kraft utökat sina domäner västerut. Den har faktiskt redan setts i Norge, i en nationalpark nära norra Bohuslän, så det var väntat att den skulle hittas i Sverige också. Väntat och efterlängtat, berättar Göran Holmström.

– Det var två entomologer från Lund som besökte ett grustag på Öland i mitten på juni och hittade en humla som de tyckte såg märklig ut. De tog en hel del bilder som de publicerade på en Facebookgrupp som heter Vi som gillar bin och humlor, och då såg vi: där är den ju, vitnoshumlan som vi väntat på.

– Jag kunde inte låta bli att åka till grustaget och då hittade jag en hane också. Det var roligt för det visar att det funnits ett framgångsrikt samhälle.

I efterhand har ytterligare en insektskådare titta extra noga på humlebilder från Öland från i somras, och insett att han set just vitnoshumla, och kanske är det så att humlan redan är ganska spridd, men att man missat de finstilta detaljerna som skiljer den från andra snarlika arter som exempelvis ljunghumla. Vitnoshumlan är ganska diskret, med svart grundfärg och band av vita och ljusgula hår över kroppen. Främsta kännetecknet sitter längst fram. Bland honhumlor (arbetare och drottningar) är detta den enda arten med vit nos.

En förklaring till vitnoshumlans framgång kan vara att den är flexibel och klarar sig i många olika sorters miljöer, allt från sankmarker till grustag och industritomter inne i stan.

Göran Holmström tror inte att det är någon risk att humlan konkurrerar ut redan etablerade arter, den har kommit hit av egen kraft från områden där den redan lever sida vid sida med i princip samma humlor som den möter här.

Det ska sägas att vi i modern tid också förlorat tre humlearter. Sammanlagt finns det nu 38 humlor i landet.

Programledare: Mats Ottosson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".