Närbild på en spindel med glänsande brun bakkropp och brun-gulrandiga ben. Fettspindel (Steatoda bipunctata)
1 av 4
Fettspindel, hona (Steatoda bipunctata) Foto: Thomas Holmgren
Närbild på hane av fettspindel, som har en något slankare kropp än honan.
2 av 4
Fettspindel, hane (Steatoda bipunctata) Foto: Thomas Holmgren
En stor och en liten spindel tar sig an en fluga som fastnat i ett spindelnät.
3 av 4
En fettspindel (eller två) hemma i köket är ett bra sätt att bli av med andra småkryp. Foto: Thomas Holmgren
Gråskäggig man i röd fleectröja på veranda
4 av 4
Thomas Holmgren i Svalboviken i Sörmland har på kort tid gått från spindelblyg till spindelfantast. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Lördag 6 januari 2018

"Och Björn Ferry sitter bakom TV:n därborta"

4:21 min

Pidhrusjna, Kusmina ... och Björn Ferry. Så kallar Thomas Holmgren de tre fettspindlarna som bor i hans kök.

– De är mycket, trevliga husdjur. Sådana ska ni vara rädda om.

Fettspindlar är väldigt vanliga. Nästan varenda en av oss har sådana hemma, berättar Thomas Holmgren.

Men det inte alla som ger dem namn, som han har gjort. Eller rättare sagt: spindelindividerna kommer och går litegrann, men den som sitter i ena hörnet av köksfönstret för tillfället kallar han Pidhrusjna och den som sitter i andra hörnet får heta Kuzmina, efter de två kvinnliga skidskyttarna Olena Pidhrusjna från Ukraina och Anastasija Kuzmina, Slovakien.

När det dessutom dök upp en tredje fettspindel i köket, en hane, fick den heta Björn Ferry.

Fettspindeln (Steatoda bipunctata) tillhör spindelfamiljen klotspindlar, en stor grupp där bland annat den svarta änkan ingår, en giftig nordamerikansk art som någon enstaka sällsynt gång kan hamna i Sverige som fripassagerare i importerade bilar och så vidare.

När människor här i landet tror sig ha hittat svarta änkor är det nästan alltid fettspindlar de hittat. Den vanligtvis bruna bakkroppen kan vara närmast svart ibland, vilket är förklaringen till felbestämningen.

Fettspindeln är till skillnad från sin illa beryktade släkting helt ofarlig. Ja, mer än så: den är sååå trevlig, bedyrar Thomas Holmgren.

– De kan bo ihop en hane och hona en vecka i samma nät. Och deras parningsspel: de gullar med varandra, klappar och kramas och smeker innan de kommer fram till väsentligheterna. De är riktigt kul som helst.

Dessutom hjälper de till att hålla efter andra småkryp: flugor, malar och andra flygfän.

– Du kan ju titta hur det ser ut där i fönstret. De här matresterna är sedan i september; dem har den spindeln som för tillfället bor här dödat.

Fettspindelns artnamn kommer av den fettlika glansen på bakkroppen. På denna kroppsdel sitter också de små ljusa prickar, ibland två, ibland flera, som gett det vetenskapliga artepitetet bipunctata (tvåprickig).

Reporter: Mats Ottosson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista