Porträttbild på kvinna med tavla i bakgrunden
1 av 5
Elisabet Berg. I bakgrunden bärsbaggar i regnbågens alla färger. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Närbild på fjärilar och räkor gjorda av öl- respektive läskburkar
2 av 5
Räkor av läskburkar och fjärilar av ölburkar packas ner efter avslutad uställning. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Tre ölburkar och några redskap (sax, penna, linjal och strumpsticka)
3 av 5
Utrustningen är enklast tänkbara. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Kvinna plockar ner tavla från vägg
4 av 5
Utställningen hos Konsthantverkarna i Örebro är avslutad. Foto: Mats Ottosson/Sveriges Radio
Närbilder på fjärilar och skalbaggar gjorda av burkplåt
5 av 5
Pripps blåvingar och bärsbaggar. Foto: Foto: Elisabet Berg
Lördag 13 januari 2018

Elisabet gör insekter av tomburkar

Jag försöker fånga deras karaktär i formen
10 min

Att ta själva symbolen för resursslöseri och liksom göra natur av den igen – det är Elisabet Bergs grej. Bärsbaggar, Pripps blåvingar, Norrlands guldvingar och ölflyn myllrar i hennes utställningar.

– Oj vad jag har tittat på skalbaggar. Den mest lästa boken i mitt hem är nog Insekter i färg. Den är helt sönderbläddrad, den har jag nog haft sen jag var liten.

Och det syns verkligen på Elisabet Bergs alster att hon har både blick och intresse för hur riktiga insekter ut. De ser liksom rätt ut. Bärsbaggarna påminner om verklighetens guldbaggar och läderbaggar utan att för den skull vara exakta avbildningar av specifika arter.

– De är mer ett konglomerat av olika skalbaggar, så att de ska bli riktigt skalbaggiga i formen.

Som konsthantverkare har Elisabet Berg jobbat i många olika material, allt från papper via chipspåsar till gjutjärn. Ölburkarna upptäckte hon när hennes konsthantverksgrupp i Uppsala, Kaleido, skulle ha en julutställning och burkplåt visade sig funka utmärkt för att göra en modern variant av en gammal mässingsjulstjärna från Upplands museums samlingar. Några år senare var det dags för sommarutställning. Då föll alla bitarna på plats. Å ena sidan barndomens fascination för insekter, å andra sidan materialets perfekta egenskaper för den som vill fånga lystern hos en guldbagge eller en blåvinge.

På köpet har hon fått en helt ny relation till aluminiumburkar. Hon dricker själv inte öl, och ytterst sällan läsk, men burkarna själva har numera stark dragningskraft på henne.

– Har man väl börjat titta på ölburkar har man lite svårt att inte bry sig om dem. Om man är ute och kör bil och ser en ölburk i diket är det nästan så att man bromsar in: Åh en sån behöver jag! Till och med vid pantautomaten har jag stått och frågat folk: får jag köpa dina burkar.

Reporter: Mats Ottosson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".