En svamp med ganska sluten skålform, röd inuti och orange utanpå.
1 av 2
Scharlakansskål eller scharlakansvårskål, det är frågan. Foto: Kristin Warnqvist
En orangeröd skålsvamp på ett vitt skaft bland mossa på marken
2 av 2
I ett kärr i Tuve i Göteborg växte "clownnäsorna" som Kristin Warnqvist hittade härom veckan. Foto: Kristin Warnqvist
Lördag 3 februari 2018

Clownnäsor i mossan

Svampexpert efterlyser fynd av scharlakansskålar
8:38 min

Först tyckte Kristin Warnqvist att de såg konstgjorda ut, som clownnäsor av plast. Sen förstod hon vad det var: en vårsvamp som heter scharlakansskål. Eller gör den det? Svampexperten Mikael Jeppsson försöker reda ut namnförbistringen och har en efterlysning till Naturmorgons lyssnare.

Det Kristin hittade kallas i äldre svampböcker scharlakansröd vårskål. Nu för tiden vet man att det rör sig om två mycket snarlika arter som går under namnen scharlakansskål och scharlakansvårskål. Den ena finns i stora delar av landet (förmodligen är det den som Kristin hittade), den andra är sällsynt eller finns kanske inte alls i landet, de fynd som har rapporteratas hittills av den arten kan mycket väl bero på felbestämningar och sammanblandningar.

För att reda ut den här härvan vill svampkännaren Mikael Jeppson kartlägga var de olika arterna finns. Häromdagen gick han ut med en efterlysning på den stora facebookgruppen Svampklapp och fick ett stort gensvar från folk som kommer att hålla utkik efter scharlakansröda skålsvampar och skicka sina fynd  till Mikael. Även Naturmorgons lyssnare fick en uppmaning att göra samma sak. Mikael Jeppson berättar mer om hur rapporteringen ska gå till om man kontaktar honom på e-postadressen jeppson@svampar.se

Programledare: Mats Ottosson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".