En ljus, spräcklig fågel som ser frusen ut i snöfallet
Det är ovanligt gott om gråsiskor vid landets fågelmatningar i år. Foto: Arnstein Rønning/CC BY-SA 3.0/Wikimedia commons
Lördag 3 februari 2018

Gråsiskan knep en pallplats

Anders Wirdheim: Rätt fågel vann
5:06 min

Mildväder gjorde att intresset sjönk både hos fåglarna och hos fågelräknarna under årets Vinterfåglar inpå knuten. Talgoxe och blåmes toppade som vanligt. Gråsiskan petade ner pilfinken från tredjeplatsen.

Att talgoxen vann kom inte som någon överraskning, den har hamnat högst upp på listan samtliga år. Men det var färre talgoxar per rapport än det brukar vara, berättar Anders Wirdheim på Birdlife Sverige (Sveriges ornitologiska förening): 6,5 talgoxar i snitt per fågelmatning jämfört med 7,8 sett över alla de 13 räkningar som gjorts.

Bakom den minskningen ligger förmodligen samma faktor som förklarar att färre fågelräknare deltog i räkningen denna gång: det extremt milda vädret i stora delar av Sverige den aktuella helgen.

– När det blir milt försvinner fåglarna från de dukade borden, då drar de till skogs, ut i naturen, där hittar de gott om mat.

Och när det är ont om fåglar vid fågelmatningarna minskar också benägenheten att delta i räkningen, man vill gärna delta med mycket, inte med lite, menar Anders Wirdheim, som tycker detta är synd, för att det syns få fåglar är lika intressant för statistiken som att det syns många.

Årets bubblare är gråsiskan. Många år är den en ganska sporadisk besökare vid fågelmatningar – den kan vara en någorlunda vanlig gäst i norr, men inte alls synas i söder.

– Men i år har det varit gråsiskor överallt.

Gråsiskan är väldigt beroende av en speciell vinterföda: björkfrön. När det finns gott om sådana i fjällbjörkskogen och i tundrans björkskogar så stannar de gärna där hela vintern.

– Men om björkens frösättning slår fel då måste de utvandra, det har vi sett exempel på den här vintern.

Med andra ord: nästa vinter kan pilfinken mycket väl vara tillbaka på tredjeplatsen igen.

Anders Wirdheim berättar också att de bakomliggande trenderna bland landets vinterfåglar står sig. Blåmes och nötväcka fortsätter att sprida sig norrut i landet. Gråsparven visar upp en välkommen vändning uppåt i numerär efter att ha minskat i många decennier. Å andra sidan fortsätter nedgångarna för grönfink och gulsparv.

 

Reporter: Mats Ottosson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".