Närbild på en gul skålsvamp med blåärgig utsida
1 av 6
Kameleontskål är en gul skålsvamp som skiftar i blått när den åldras, eller när man rör vid den. Foto: Susanne Hernqvist
Närbild på en orangeröd skålsvamp
2 av 6
Scharlakansskålen (Sarcoscypha austriaca) växer på murkna pinnar på marken på fuktiga platser. Här ihop med växten gullpudra. Foto: Susanne Hernqvist
Närbild på en orangeröd skålsvamp
3 av 6
Unga fruktkroppar av scharlakansskål, Scharlakansskål, Sarcoscypha austriaca Foto: Susanne Hernqvist
Närbild på lakritsfärgad skålsvamp
4 av 6
Den svarta vårskålen trivs i barrskog
Närbild på en vitbleka små skålsvampar
5 av 6
På fjolårets nedfallna hängen från till exempel hassel hittar man hängeskålen. Om man är beredd att krypa på knä och leta riktigt noga. Foto: Susanne Hernqvist
Närbild på ljusbrun skålsvamp
6 av 6
Sippskål växer som parasit på vitsippor och gulsippor. Foto: Susanne Hernqvist
Lördag 10 februari 2018

Fler ögongodis-skålar att spana efter

Susanne Hernqvist: Man blir glad, nu är det vår tänker man
5:11 min

Bibliotekarien Susanne Hernqvist i Borås fångades för några år sedan av svamparnas fascinerande former och färger. Här tipsar hon om en handfull läckra skålsvampar att hålla utkik efter under senvinter och vår.

I Naturmorgon den 3 februari pratades det om scharlakansskål, en snygg vårsvamp som lyssnaren Kristin Warnqvist hade hittat utanför Göteborg. Susanne Hernqvist är inte sen att instämma i hyllningarna av arten.

– Den är ju otroligt vacker. Det är roligt varje vår, eller vinter nästan, när man stöter på den för första gången.

Och det finns mer ögongodis att se fram emot såhär års.

– Svart vårskål låter kanske inte lika kul, men den är också vacker. Jag brukar mest hitta den längs stigar i barrskogar, berättar Susanne som är bibliotekarie i Borås men som sedan några år tillbaka ägnar mycket tid och engagemang åt att fotografera svampar. Hon är också en av administratörerna för den stora facebookgruppen Svamp-klapp.

– Sen om man tycker det är kul att krypa omkring på marken kan man leta efter hängeskål, berättar hon.

Dessa små pokalformade skålsvampar hittar man mycket tidigt på säsongen på nedfallna och halvt förmultnade hängen från hassel och al till exempel.

– Då blir man glad. Då har våren kommit tänker man fast det fortfarande är januari.

– Och kameleontskålen är ju nåt som är helt fantastiskt!

Denna starkt gullysande skålsvamp blir blågrön när den åldras, eller när man rör vid den.

Kameleontskål är en art som många svampintresserade vill hitta och se, säger Susanne. Men den är ganska kräsen och vill ha kalkrik jord. Då har man större chans att hitta sippskålen, i alla fall i landets södra halva. Denna parasit på vitsippors (och gulsippors) jordstammar är det bäst att leta efter när vitsippsbladen kommit upp men innan sipporna börjat blomma. Enklast är det att hitta svampens fruktkroppar i kanten av fläckar med klen växtlighet och till och med naken jord. Sådana uppstår gärna där svampen fått fäste, för parasit som den är tar den i längden död på vitsipporna, berättar Susanne Hernqvist.

Reporter: Mats Ottosson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".